"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

500 milyar dolarlık hedef için ihracatın yılda yüzde 12 büyümesi gerek

30 Mart 2015, Pazartesi 13:59
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, Cumhuriyet’in 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabilmesi için ihracata yönelik katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini bildirdi.

Çukurova’nın sahip olduğu tarımsal üretim potansiyelinin 2023 hedefine ulaşılmasında Türkiye’nin en önemli argümanlarından biri olabileceğine işaret eden Sönmez, Çukurova için özel bölgesel tarım teşviklerinin uygulanması ve ‘Tarım İhtisas Bölgesi’nin kurulması gerektiğini kaydetti. Süleyman Sönmez yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşunun 100. yılı olması nedeniyle büyük önem taşıyan 2023 hedeflerine ulaşma noktasında ekonomide planlı bir büyümeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. 2023’te ihracat hedefinin 500 milyar dolar olarak belirlendiğini anımsatan Sönmez, bu hedefe ulaşılabilmesi için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilere göre her yıl ihracatta yüzde 12’lik bir büyümeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 

TARIM MASTIR PLANI HAZIRLANMALI

Türkiye’nin hedefe ulaşmasının imkansız olmadığının altını çizen Sönmez, toplumun tüm kesimlerini kapsayan planlı bir büyüme modelinin belirlenip vakit kaybetmeden yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için tarımın lokomotif sektör olması gerektiğini vurgulayan Sönmez, her bölge için acil olarak tarım mastır planı hazırlanması ve bölgesel tarım teşvikleriyle ihracata yönelik katma değeri yüksek ürünlerin planlı bir şekilde üretiminin sağlanması gerektiğini kaydetti. 

Çukurova’nın tarımsal üretim potansiyelinin harekete geçirilebilmesi durumunda ihracatın en önemli argümanlarından biri haline getirilebileceğini aktaran Sönmez, dünyanın en verimli ovaları arasında yer alan Çukurova topraklarının ölçülemeyecek kadar değerli bir hazine olduğunu söyledi. Çukurova’nın bazı alanlarında yılda üç ürün alınabildiğini vurgulayan Sönmez, “Geçmişte tarım sektörüyle ülke ekonomisinin lokomotifi olan Çukurova, yeniden bu misyonu üstlenebilir.” dedi.

TARIM İHTİSAS BÖLGESİ KURULMALI

Çukurova’nın toprak ve iklim yapısı göz önünde bulundurularak, bu bölgede üretim yapan çiftçiler için özel teşvikler uygulanması gerektiğini kaydeden Sönmez, bölgenin tarım potansiyelinin hareke geçirilmesi ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle Çukurova’nın Cumhuriyetin 100.yılında ülkenin en fazla katma değer yaratan bölgeleri arasına girebileceğini vurguladı. Geçmişte ‘Tarımın başkenti’ olarak gösterilen ancak yıllar içerisinde bu unvanını kaybeden Çukurova’nın özüne dönmesi gerektiğini dile getiren Sönmez, Tarım İhtisas Bölgesi’nin kurulmasının da yine 2023 hedefleri için önemine vurgu yaptı.

Okunma Sayısı: 1315
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı