"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

ABD'de petrol maliyeti 50 doların altına düşebilir

23 Mayıs 2016, Pazartesi 19:46
Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sachs, bugün yayınladığı petrol raporunda, ABD'de petrol üretim maliyetinin varil başına, 50 doların altına düşebileceğini bildirdi.

Goldman Sachs tarafından hazırlanan "Kaya Petrolü Verimliliği Paradoksu" adlı raporda, ABD'de kaya petrolü üretim maliyetinin varil başına 50 ila 55 dolar arasında değiştiği kaydedilerek, bunun 2020'den önce 50 doların altına inmesinin mümkün olduğu belirtildi. 

Sondaj kuyularının yatırım maliyetinin yükselmemesi şartıyla ve kuyu verimliliğinin her yıl yüzde 3 ila 10 arasında artması durumunda üretim maliyetlerinin düşebileceğine dikkat çekilen raporda, söz konusu koşulların sağlanması halinde 2020'ye kadar üretim verimliliğinde ilerleme görülebileceği ve böylece kaya petrolü üretim maliyetinin varil başına 50 doların altına inebileceği vurgulandı. 

Raporda, üretim verimliliğin artmasının, ABD'li kaya petrolü şirketlerinin düşük petrol fiyatları nedeniyle olumsuz etkilenen nakit akışlarını telafi ederek, firmaların faaliyet düzeylerini ve yatırım bütçelerini korumalarına olanak sağlayacağı kaydedildi. 

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) revize edilmiş en güncel verilerine göre, düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen yüksek maliyetli Amerikalı petrol şirketlerinin üretimlerini kısması nedeniyle ülkenin toplam ham petrol üretimi Haziran 2015'te günlük ortalama 9,6 milyon varilden Mayıs ayının ikinci haftasında günlük ortalama 8,8 milyon varile kadar geriledi.

OPEC'in üretimi artacak

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimiyle de ilgili öngörülere yer verilen raporda, OPEC'in ham petrol üretiminin 2020'ye doğru ilerlerken artmaya devam edeceği, ancak bu artışın geçen seneye kıyasla daha yavaş olacağı ifade edildi.

Raporda, bu yıl OPEC'in toplam petrol üretiminin günlük ortalama 32,7 milyon varil olacağının tahmin edildiği belirtilirken,  2020'de toplam üretimin günlük ortalama 34,2 milyon varile yükselmesinin beklendiği vurgulandı.

OPEC'in en büyük üreticilerinden Suudi Arabistan, Irak ve İran'ın üretim kapasitelerinin hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekilen raporda, söz konusu ülkelerin yeni projelere sermaye ayırmaması durumunda üretimlerinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuldu. 

Raporda, 2016-2020 yılları arasında Suudi Arabistan'ın ham petrol üretim miktarının günlük ortalama 10,3'ten 11,3 milyon varile, Irak'ın üretim miktarının günlük ortalama 4,4'ten 4,7 milyon varile ve İran'ın üretiminin günlük ortalama 3,4'ten 4 milyon varile yükselmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

AA

Etiketler: opec, petrol, abd, ürelim
Okunma Sayısı: 1688
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı