"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ağustos ayında ihracat düştü

01 Eylül 2015, Salı 14:29
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 düşüşle 10 milyar 482 milyon dolar olduğunu açıkladı.

TİM, 2015 yılı Ağustos ayı ihracat rakamlarını Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nde bulunan Sky Tower Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya, Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Sektörler Konseyi üyesi Mustafa Çıkrıtçıoğlu, İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracat Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören ve iş adamları katıldı. TİM verilerine göre Ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 düşüşle 10 milyar 482 milyon dolar olduğunu açıklayan Büyükekşi, "İhracat bu yılın 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 8.9 gerileyerek 95 milyar 135 milyon dolar olurken, son 12 aylık süreçte de yüzde 5.7 azalışla 147 milyar 947 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında tarım ve sanayi ihracatı kilogram bazında yüzde 5.8 artış gösterirken, toplam ihracat kilogram bazında yüzde 11.7 artış gösterdi. Bu rakamlar birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gerileyen ihracatın aslında kilogram bazında artış gösterdiğini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Çin'de büyümenin yavaşlamasının tüm dünyada etkisini gösterdiğini vurgulayan Büyükekşi şöyle konuştu:

"Dış piyasalardaki rüzgarın hiç dinmediği bir süreçten geçiyoruz. Küresel piyasalar FED'in faiz kararına odaklandı. Dünya ekonomisinde büyüme beklentisi yüzde 2.6 seviyesine indi. Bu yıl dünya ticaretinde yüzde 5 ila 6 arasında küçülme bekleniyor. Keza mal ticaretinde ilk yarı yılda yüzde 10.6 gerileme var. Ancak buna rağmen faiz artışı beklentisiyle yeni küresel mali koşullar oluşuyor. Daha değerli dolar, emtia fiyatlarında gerileme ve faizlerde artış yeni küresel mali koşulların dinamiklerini oluşturuyor. Emtia fiyatlarındaki bu düşüşler de birim ihraç fiyatlarına aşağı yönlü baskı yapıyor."

Büyükekşi, ihracatçıların küresel risklerle boğuştuğunu söyleyerek açıklamalarına şöyle devam etti:

"İçeride döviz kurlarında da ciddi bir dalgalanma ile karşı karşıyayız. Buna ek olarak Euro ve dolar paritesindeki ani düşüş ihracatçılarımız için büyük sıkıntılara neden oldu. Her ne kadar son günlerde toparlansa da ortalama Euro ve dolar paritesi ilk 8 ayda geçen seneye göre yüzde 18.3 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk 8 ayda toplam 8.9 milyar dolar oldu. İhracatçılarımızın kur risklerini bir kez daha dikkat çekmek istiyorum."

Basın toplantısının ardından Düzce'de en çok ihracat yapan 5 firmaya plaket verildi. TİM Başkanı Büyükekşi, Vali Fidan'a katkılarından dolayı plaket verdi.

DHA

Okunma Sayısı: 1689
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı