"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akaryakıt dağıtım şirketlerinin maliyetleri düşecek

16 Mayıs 2015, Cumartesi 14:10
EPDK Başkanı Yılmaz, Akaryakıt istasyonlarında satılan her üründen yılda bir kez analiz yaptırma yükümlülüğünü kaldırdıklarını, böylece dağıtım şirketlerinin maliyetlerinin düşürdüklerini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt istasyonlarında satılan her bir ürüne yılda bir kez analiz yaptırma yükümlülüğünü mevzuattan çıkardıklarını belirterek, "Böylece, dağıtım şirketlerinin maliyetlerinin litre başına 0,1 ila 0,2 kuruş arasında düşürüldüğünü tahmin ediyoruz, bu da yıllık motorin tüketiminde 36 milyon liraya karşılık gelir" dedi.

Yılmaz, akaryakıt sektöründe yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

EPDK olarak petrol piyasasındaki işlemlerde bürokrasiyi azalttıklarını ifade eden Yılmaz, lisans sahiplerinin yükümlülüklerini daha net ortaya koymak için bazı Kurul kararlarını sadeleştirdiklerini söyledi. 

Akaryakıt istasyonlarında satılan her bir üründen yılda bir kez analiz yapılması yükümlülüğü kaldırdıklarını anlatan Yılmaz, böylece dağıtım şirketlerinin maliyetlerinde litre başına 0,1- 0,2 kuruş düşüş yaşanacağını tahmin ettiklerini, bunun da yıllık motorin tüketiminde 36 milyon liraya karşılık geldiğini kaydetti.

Akaryakıt istasyonlarındaki elektronik pano zorunluluğunu da inşaat maliyetlerinin sektöre getireceği yükü azaltmak için düzenlemeden çıkarttıklarına işaret eden Yılmaz, "Toplam 13 bin akaryakıt istasyonunda otomasyon sistemleri kurarak satışları, son 48 saat raporlarını ve tank bazında oluşturulan raporlar gibi verileri takip etmeye başladık. Ancak istasyonların sadece yüzde 20-25'inde elektronik pano bulunduğu için elektronik panolardaki fiyat bilgisini otomatik olarak kuruma iletmekten vazgeçtik" diye konuştu.

"Lisans değişikliğinde otomasyon için 10 gün süre"

Yılmaz, intifa sürelerinin bitimiyle yapılabilecek dağıtıcı değişikliklerinde otomasyon sistemlerinden kaynaklanan sorunları önlemek amacıyla lisans tadilinin ardından sistemin çalışır hale getirilmesi için 10 gün süre tanıyacaklarını vurguladı. 

 Piyasa koşullarının daha sağlıklı hale getirilmesi için EPDK'nın ilgili kararlarında yapılan değişikliklerle otomasyon sistemlerinden kaynaklı maliyetlerde de iyileşme sağlandığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dağıtıcı lisansı sahiplerinin, EPDK'ya elektronik olarak iletilen verilerine, görevlerinin gerektirdiği ölçüde çeşitli bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşlarının ulaşabilmesi için gerekli altyapısal değişiklikleri gerçekleştirdik. Denetim sistemini kurmayan veya kurduğu sistem EPDK tarafından yapılan düzenlemelere uygun bulunmayan bayilere akaryakıt ikmalinin durdurulması ve yeniden başlatılmasında esas alınacak usuller de açıklığa kavuşturuldu."

Düzenleme öncesi taraflar ile hazırlık toplantıları yaptıklarını ve değişikliklerin akaryakıt sektörünün de katkılarıyla yapıldığını belirten Yılmaz, "Sektörden gelen görüş ve önerileri de dikkate alarak bir düzenleme yaptık. Sektörün gerekli altyapı çalışmalarını yapabilmesi için de kararın 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, sistemde sadeleşmeye gidildiğini, bu yolla iş yükünün azaltıldığını ifade ederek, "Kanunun öngördüğü amaca yönelik bir izleme faaliyeti gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu gelişim sürecinde sektörün de otomasyon sistemlerine gösterdiği hassasiyetten memnunuz" şeklinde konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1309
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı