"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akıllı telefonlara, tabletlere ve bilgisayarlara ek vergi geliyor!

28 Haziran 2016, Salı 16:23
Cep telefonlarına, tabletlere ve kişisel bilgisayarlara vergi şoku...

Donanım Haber'de yer alan habere göreCep telefonlarından alınan TRT vergisinin boyutu genişliyor. Üstelik sadece cep telefonları değil tabletler ve diğer internet erişimli cihazlar da yeni düzenlemeden etkilenecek. İşte detaylar:

2000 – 2015 yılları arasında Türkiye’nin cep telefonlarına yaptığı harcama 23.4 Milyar Dolar olarak gerçekleşti ve Akkuyu Nükleer Santralin yatırım tutarını aştı. Resmi rakamlara göre 2015 yılı sonu itibariyle 13 Milyon 581 Bin 718 cep telefonu ithalatı gerçekleşti. Toplam tutar ise 3.1 Milyar Dolar’ın üzerinde gerçekleşti.

Bu durumun son yansıması ise vergilerde yapılan düzenleme oldu. 9 Temmuz 2015 tarihinde yapılan son düzenlemeye göre dahili radyo alıcısı bulunan telefonlardan ithalatta serbest dolaşıma giriş beyannamesindeki KDV matrahı üzerinden, imalatta ise cihazın satış faturasındaki KDV matrahı üzerinden %6 oranında TRT bandrolü alınıyordu.

28 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile dahili radyo alıcısı olmasa bile internet bağlantısı vasıtasıyla radyo ve televizyon yayını alabilen cihazlar da vergilendirmeye tabi hale geliyor. Yeni düzenleme şu şekilde:  

Dahili tüner ile radyo ve televizyon yayınlarını alabilen cep telefonlarında vergi oranı %7

İnternet bağlantısı üzerinden herhangi bir yazılım veya donanım ile televizyon ve radyo yayınlarını alabilen cep telefonlarında vergi oranı %6

Dahili tüner ile radyo ve televizyon yayınlarını alabilen akıllı telefonlarda ve bilgisayarlarda vergi oranı %3

İnternet bağlantısı üzerinden herhangi bir yazılım veya donanım ile televizyon ve radyo yayınlarını alabilen bilgisayarlarda ve tablet bilgisayarlarda vergi oranı %2

Yayın tarihi itibariyle yani 28 Haziran 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe giren karar, bu tarihten itibaren ülkeye giriş yapacak olan akıllı telefonların fiyatlarında otomatik olarak %6’lık bir artış oluşturacak. Tabletler ve kişisel bilgisayarlar ise %2 zamlanacak.

Etiketler: vergi, cep telefonu, tablet
Okunma Sayısı: 2858
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı