"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Altın fiyatları durdurulamıyor

06 Şubat 2016, Cumartesi 18:06
Altının gramı 108 lirayı aştı, ons fiyatı üç ayın zirvesini gördü. Kuyumcular, dolardaki gidişata bakarak yükselişin süreceği görüşünde.

Altının gram fiyatı 108.5 liraya yükselirken, onsu 1.157 dolar ile son üç ayın tepe noktasınıgördü. Analistler, ABD’de son açıklanan ekonomik verilerin FED’in faiz artırımını erteleyebileceği beklentilerini güçlendirdiğini belirterek bu durumun küresel piyasalarda oluşturduğu iyimserlikle dolar endeksinin gerilediğini ifade ediyor.

Yurtiçinde, dolar kurunun 2.89’un altını gördükten sonra yükselişe geçmesi ve altının ons fiyatındaki değerlenmenin devam etmesi ile altının gram fiyatının 108 lirayı aştığını dile getiren analistler, teknik açıdan altının gram fiyatında 105.70 liranın destek, 108.50 liranın ise direnç olarak öne çıktığını vurguluyor. Kapalıçarşı’da eyrek altın 178.5 liradan, Cumhuriyet altını ise 725 liradan satılıyor. 

120 lirayı bulabilir

“2016’nın ilk üç ayında gramı 120 lirayı bulabilir. Bundan önce onsu 1.900 dolara çıkmıştı. Gene yarın onu bulmayacağının garantisi yok” diyen Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı HASAN Çavuşculu şöyle devam etti:

“Dolar biraz kıpırdansa olacak bu. Dünyadaki ve ülkemizde yaşanan olaylar var. ABD ve Rusya aynı çizgiye geliyor. Bizim için çok olumsuz bir şey. Dünyada stratejik bir Oyun var. Altın dünyanın her yerinde geçirli bir akçe. Saddam Hüseyin Kuveyt’i işgal ettiğinde Kuveyt parası dünyada en değerli paralardan birisiydi. Saddam işgal edince paraları gazete kağıdından farksız hale geldi. Ancak altını olan hiçbir şey olmamış gibi altını her yerde bozdurabildi. Altın her yerde geçerli bir akçedir. Bu kadar karışık ortamda onlar da huzursuz. Bizim ülkemizde yine bir göç dalgası var. Siyasi ve iktisadi olayları analiz ettiğimizde altının değerini koruyacağını düşünmekteyim. Dolar 3 lirayı geçse altın da 115’i bulacak.”

Bir de veto kalksa

Altında kredi kartı taksitlendirmesi için yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıklarını anlatan Çavuşculu, hükümetin geçmişte bu talebe sıcak bakmadığını anlattı. Çavuşculu, “Evlenen tek taş alacak. Onu tek defada vermesi zor. 9-10 taksit olsa onu da böler. Bizim sektöre de bir rahatlık getirir aslında. Bunla ilgili görüştük ama maalesef böyle kaldı. Aslında altın vatandaş için iyi bir tasarruf.

2016 iniş, çıkışta tarihi yıl olacak

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, “Bence, şu anda sadece biz kuyumcuların ve vatandaşların değil, yatırımcıların, finansçıların da kafası oldukça karışık. Altın ve döviz fiyatlarındaki düzensiz iniş ve çıkışların en önemli nedeni de bu” diye konuştu.

“Altın hem aşağıya dibe doğru bir hareket de yapabilir, bugüne kadar görmediği zirve noktalarını da görebilir” diyen Norayr, şöyle devam etti: *2016 yılı, altın fiyatlarının iniş ve çıkışlarda birçok sürprize imza atacağı bir yıl olarak tarihe geçebilir. İç piyasada haziranla birlikte başlayacak düğün sezonu, yerli tüketicilerin takı ve yatırım talebi altının seyrini etkileyecek faktörler olarak öne çıkıyor.  Ayrıca altın, dün da kötü gün dostu/sığınağıydı, bugün de öyle, yarın da bunu sürdürecek.”

‘Zİrve’ göründü ama kuş uçmuyor

İstanbullu kuyumculardan Nazar Özsahakyan, altının dolar nedeniyle yükseldiğine dikkat çekerek, şu anda yurtdışında da altının en yüksek seviyeleri gördüğünü söyledi. Dolar 3 TL’yi zorlarsa altının da aynı oranda artacağını düşündüklerini belirten Özsahakyan, “Altın gramı 108 lirayı gördü. Dolar onsu geri düştü ama 3 TL olursa altın daha yükselecek ve 110-111 liraya çıkacak. Hatta biz dolar eski seviyelerini görse bile altının yükseleceğini düşünüyoruz. Birkaç yılın zirvesini zorlayacak” dedi.

Piyasaları ve sektörü ‘şu an kuş bile uçmuyor’ diye tarif eden Özsahakyan, “Durgunluk var piyasada, alan almıştı zaten ama satan da yok. Biz bile anlamıyoruz. Bizim sektörde tarifsiz bir durgunluk söz konusu. İşlem yapmadan dükkan kapatıyoruz” diye konuştu.

AA

Etiketler: altın, çeyrek, yükselme
Okunma Sayısı: 1596
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı