"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Analitik fikir yürüten bireyler yetiştirmeliyiz

22 Ekim 2014, Çarşamba 13:53
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, cari açık sorununa ve orta gelir tuzağına takılı kalarak ayakta durabilmenin mümkün olmadığını vurguladı. Dinçer, bu nedenle fenne ve tekniğe yönelmek; eğitime odaklanmak gerektiğini dile getirdi.

TÜSİAD STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics/Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Zirvesi İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapıldı. Samsung’un ana sponsoru olduğu zirve öğretim üyeleri ve öğrencilerden ilgi gördü.

Zirvede söz alan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, bireye yatırım yapan, bilim ve teknik üreten ülkelerin büyüdüğünü belirtti. Kalkınma seviyesi ile üretim ve inovasyonun orantılı olduğunu anlatan Dinçer, “Bu anlayış ile Türkiye’nin Sanayi Strateji Belgesi’ne sanayinin rekabetinin artırılması, dünya ihracatından pay alacak şekilde kalifiye ürünlerin üretilmesi hedef olarak konuldu.” dedi. Dinçer, şöyle devam etti: 

“Teknik ürünler ithal ederek, devamlı cari açık sorunu ile karşı karşıya kalarak, orta gelir tuzağına takılı kalarak 21. asrın rekabet şartlarında ayakta durabilmek pek mümkün değil. Şu an devamlı büyüme ve kalkınma için en önemli itici güç beşeri kaynağımız. 2041’de istihdamda olan bireylerin adedinin 65 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Bunu görerek eğitime önem vermek gerekmektedir. Eğitim kalkınmanın en temel unsurudur. Şu an fen, matematik ve mühendislik eğitimi önemli. Yani STEM eğitimi ve istihdamı ekonominin mühim yanı.”

Türkiye’de öğrencilerin matematik ve fen eğiliminin ileri ülkelerin gerisinde yakınan Dinçer, şunları ifade etti:

“Ülkemiz inovasyon ve rekabetçilik endeksinde de iyi bir yerde değil. Burada hem eğitimin teknik ve inovasyon yanına ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle enerjimizi STEM alanına odaklamalıyız.
Şu muhakkak yaratıcı, analitik fikir yürüten bireyler yetiştirmeliyiz. Bu anlamda matematik, fen, teknoloji ve mühendisliği bir birinden bağımsız ele almak eksiktir. Bir alan diğer bir alanda kullanılırsa bir birine katkıda bulunur. Eğitim sistemimizde de STEM konusunun kopuk değil, bir arada, iç içe sunulması öğrencilerin yararına olacaktır.”

Haluk Dinçer, STEM eğitimi ve istihdamı adına her kurumun sorumlu olduğuna temas etti. Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketlerin sayısının yeterli olup olmadığının, sanayinin akademik camia ile el ele verip vermediğinin ele alınmasının şart olduğunu vurguladı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, STEM’in her alanda geçerli ve mühim olacağından söz etti; bu alana önem verilmesi temennisinde bulundu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat da Türkiye’nin inovasyonda 144 ülke içinde 56. sırada olduğundan dert yandı. Argat, “Bu konumumuzu devam ettirerek orta gelir tuzağından çıkmak mümkün değil. Rekabetin arttığı dünyada üretim yapmalıyız. Bunun için yeni üretim teknikleri ve modellerine gerek var. “ dedi.

Argat, üretimde yenilikçi olmanın önemini aktardı, bunun yolunun yetkin, birikimli elemandan geçtiğini sözlerine ekledi.

STEM Zirvesi kapsamında İPSOS’tan Sema Pak Karaca, ‘STEM Alanında Eğitim Almış İşgücüne Yönelik Talep ve Beklentiler Araştırması’nın bulgularını açıkladı. Buna göre STEM mezunlarının alanlarında istihdam edilmesi adına kariyer planlamasının yapılması, imalat sanayinin büyümesi gerekiyor. 

Etiketler: tüsiad, haluk dinçer, stem
Okunma Sayısı: 1107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı