"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘AVM’ler, esnafı bitiriyor

12 Mayıs 2018, Cumartesi 20:00
Türkiye’de serbest meslek sahibi ve kendi hesabına çalışanların toplam istihdam içindeki payı 5 yılda % 35,9’dan % 32,7’ye geriledi.

Türkiye’de serbest meslek sahibi ve kendi hesabına çalışanların toplam istihdam içindeki payı 5 yılda yüzde 35,9’dan yüzde 32,7’ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de serbest meslek sahibi, işveren, kendi hesabına çalışan ve ücretsiz aile işçilerinin, toplam istihdam içindeki payı 2013-2017 döneminde düşüş gösterdi. Buna göre, serbest meslek sahiplerinin istihdamdaki payı 2013’te yüzde 35,9 iken, 2014’te yüzde 33,9’a, 2015’te yüzde 32,9’a, 2016’da yüzde 32,4’e geriledi. Geçen yıl ise bu meslek grubunun istihdamdaki payı bir önceki yıla göre 0,3 puanlık artışla yüzde 32,7 olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de 2017’nin ikinci çeyreği itibariyle serbest meslek sahibi 9 milyon 379 bin kişi bulunurken, bu kişilerin, 1 milyon 320 bini işveren, 4 milyon 781 bini kendi hesabına çalışan ve 3 milyon 278 bini ise ücretsiz aile işçilerinden oluşuyor. 

‘Esnafa büyük darbe vuruyor’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AVM ve zincir marketlerin başta büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde esnafa darbe vurduğunu, bu durumun rakamlara da yansıdığını söyledi. Palandöken, “Her sokak arasına yan yana açılan zincir marketler, bakkal, kasap, manav gibi 394 dalda faaliyet gösteren esnafı bitiriyor. Şehirlerin ortasına yapılan AVM’ler, terzi esnafını, berber, kuaför esnafını bitiriyor. Böyle olunca da serbest meslek sahibi kişi sayısı her geçen gün düşüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AA

Okunma Sayısı: 1775
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı