"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Basit önlemlerle yüzde 30 enerji tasarrufu!

14 Ocak 2016, Perşembe 13:56
EWE Turkey Holding’e bağlı enerji verimliliği danışmanlığı şirketi Enervis, Enerji Verimliliği Haftası’nda Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için verimlilik çözümlerinin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu enerji tasarrufu için kolay uygulanabilir ipuçlarını paylaştı.

Enerji verimliliği hassasiyeti Türkiye’de her geçen gün güçlenirken, yakıt tasarrufunu engelleyecek önlemler de giderek daha fazla önem kazanıyor. EWE Turkey Holding’e bağlı enerji verimliliği danışmanlığı (EVD) şirketi Enervis’in Genel Müdürü Osman Kipoğlu, her yıl Ocak’ın 2. haftasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası vesilesiyle konutlar ve sanayi kuruluşları için enerji tasarrufunun önemine dikkat çekti. Türkiye’deki enerji tasarrufu potansiyelini de değerlendiren Osman Kipoğlu, yakıt maliyetini düşürebilecek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik pratik ipuçları paylaştı.

EVDE UFAK DEĞİŞİKLİKLERLE ISI KAYBINI ÖNLEMEK ÇOK KOLAY

Türkiye’de toplam enerjinin yüzde 25’ini konutlarda tüketiliyor. Her geçen gün hayatımıza yeni giren yeni cihazlar ve yeni çözümler ile birlikte enerjiye olan ihtiyacımız da artıyor. Kış aylarında tüketiciyi zorlayan enerji faturaları, akıllara yakıt tasarrufuna dair sorular getirmeye başlıyor. Kombiyle mi yoksa klimayla mı ısınmak daha avantajlı? Radyatörler evin neresinde olursa daha verimli ısınırız? Oysa nasıl ısındığımız kadar, ısıyı kaybettiğimiz noktaların nereler olduğu da büyük önem taşıyor. Pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemeler konutlarda ısı kaybıyla ilgili dikkat etmeniz gereken unsurların başında geliyor. Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu evlerde dikkat edilerek enerji tasarrufuna katkı sağlayabilecek basit noktaları şöyle sıraladı:

- Zaman ve ısı ayarı sağlayan termostatlarla, ortam sıcaklığını 1 santigrat derece daha düşük tutulması halinde, yüzde 5 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

- Konutlarda toplam ısı kaybının ortalama yüzde 15’ine sebep olan kapı ve pencerelerin malzeme ve montajına dikkat ederek, soğuk havayı içeri alan boşlukların kapatılmasına dikkat etmelisiniz.

- Doğal gaz sobası ve elektrikli ısıtıcıların filtreleri düzenli olarak kontrol ettirerek hem cihazların ömrünü uzatıp, hem de kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

- Güneş ışınlarının alındığı zamanlarda perdelerin açık tutulması ısıl kazanç sağlayacaktır.

- Radyatörlerin mobilya ve perdeler tarafından engellenmesi, yüzde 15’e kadar daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır.

- Çatı yalıtıma özen göstererek yüzde 20’ye varan ısı kaybını önleyebilirsiniz. Yalıtım hem nemlenme ve yoğuşmayı önleyerek bina ömrünü uzatacak, hem de ısı tasarrufunun yanı sıra evdeki hava kalitesinin düşmesini önleyecektir.

Kipoğlu, ayrıca, lodos gibi hava koşullarında karbonmonoksit ve benzeri zehirli gazların olumsuz etkileri sebebiyle bacalı ısıtıcıları dolap dışında ve menfezleri açık bir şekilde tutmanın önemine dikkat çekti.

KONUTLARDA YÜZDE 30’A KADAR ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİYOR

Osman Kipoğlu, tasarruf önlemlerinin evlerde yaşam kalitesini artırarak, hesaplı yakıt kullanımına destek olduğunu hatırlattı. Verimliliğin bir zorunluluk olarak benimsenmesi ve evde, işte, okulda, sokakta, her yerde bu yaklaşımı sürdürmenin kalkınma için önemini vurgulayan Kipoğlu şöyle konuştu: “Enerji verimliliğine yönelik alınacak önlemler artık bir tartışma konusu olmaktan çıktı. Etütlerimizle destek verdiğimiz sanayi kuruluşlarının analizleri sanayide yüzde 20’ye varan enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. Bu da kabaca yaktığımız her 100 metreküp doğal gazın 20 metreküpünü sokağa attığımız anlamına geliyor. Bu oran, toplam enerji tüketimimizin yüzde 25’ini oluşturan konutlarda yüzde 30’lara kadar çıkıyor. İzolasyonu yapılmamış kapı, pencere, çatı yapıları, yüksek verimli olmayan ısıtıcı ve beyaz eşyalar, tasarruflu ve şık aydınlatma çözümleriyle göz zevkinizi bozmadan faturalarınızdan yüzde 30’a varan tasarruf sağlayabilirsiniz.”

Okunma Sayısı: 1709
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı