"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Büyüme arzusu, Türk Lirası’nı eritiyor

11 Nisan 2018, Çarşamba
Lira bu yıl yüzde 6,5 oranında değer kaybederken, Financial Times’ta “Ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmeye devam ettiği’’ bildirildi.

Dolar/Türk Lirası (TL) kurunda yaşanan dalgalanma, Financial Times’ta “Ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmeye devam etmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan büyüme hedeflerinin peşinden koşacağına ilişkin korkuyu körükledi” diye yorumlandı. Dolar, yakın zamanda tarihi rekorunu kırarak 4.07 liraya yükselmişti.T24’te yer alan habere göre, gazetenin Ankara muhabiri Laura Pitel’in imzasıyla yayımlanan haberde, Erdoğan’ın 135 milyar liralık yatırım pakedi açıkladığı ve yatırımların devamı için düşük faiz oranları istediği hatırlatıldı ve ekonomistlerin dengesizliklerin düzelmesi için büyümenin yavaşlaması gerektiğini kaydettikleri belirtildi. Türk Lirası’nın Amerikan Doları’na karşı Pazartesi günü değer kaybını sürdürerek, doların 4,07 lira ile yeni tarihi rekor kırdığı vurgulunarak, “Çift haneli enflasyona rağmen büyümeye odaklanmanın merkez bankasının faiz artırımına gitmesini engelleyeceği endişeleri nedeniyle para birimi bu yıl dolara karşı değerinin yüzde 6,5’ini kaybetti.” denildi.

‘Enflasyon ve bütçe açığı beraberinde geldi’

Haberde Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) geçen yıl tahmini yüzde 7 büyümeyle beklentilerin üstüne çıktığı hatırlatılıyor ve bunda 2016’daki darbe girişimi sonrası hükümetin ekonomiyi canlandırmak için getirdiği teşviklerin etkisi olduğu belirtilerek, “Ancak geçen yıl Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri yapan büyüme hızı, yüksek enflasyon ve büyüyen bütçe açığının da dahil olduğu artan dengesizlikleri beraberinde getirdi. Bu endişeler liranın büyük bir hızla değer kaybetmesine neden oldu” denildi.

Geçen haftalarda Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ekonomiyi dengelemek için bir dizi önlem çağrısı yaptığı da hatırlatılarak, “Ancak ufukta seçimler görülürken, Erdoğan önceliğinin büyüme olduğunu netleştirdi. 2018 için resmi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hedefi yüzde 5,5” denildi. 

***

Dolar 4’ü, Euro 5 lirayı gördü

Küresel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik risk algısının artmasıyla TL’de değer kaybı devam etti. Dolar/TL tarihi zirvesini 4.0757 ile yeniledi, euro/TL 5 seviyesinin üzerini gördü. Döviz sepeti 4.54’e çıkarken, sterlin 5.7534’le rekor kırdı. Dolar kuru dün sabah saat 07.40 itibariyle 4.0698 seviyesinden güne başladı. Euro/TL 5.0132’den işlem görürken, euro/dolar 1.2314 seviyesinde yer aldı. Brent petrol 69.02, altının ons fiyatı da 1333.86 dolardan işlem görüyor.

***

14 yılda 60,9 milyar dolarlık özelleştirme

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesini Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıtladı. Bakan Ağbal tarafından Tanrıkulu’na verilen yanıtta, 2003 ile 2017 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirmeler ile ilgili, “2003-2017 döneminde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile 4046 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesi doğrultusunda verilen yetkiye istinaden özelleştirme programındaki kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen uygulamalar kapsamında, 101 kuruluşta bulunan kamu payları ile 10 liman, 85 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 631 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetleri, toplam 59,9 milyar ABD Doları bedelle özelleştirilmiştir. Ayrıca, 2 kuruluştaki kamu payları ile 1 işletme, 1230 taşınmaz, 95 gemi ve 102 kalem makine-teçhizat, 4046 sayılı Kanun’un 2/i maddesi çerçevesinde toplam 1 milyar ABD doları bedelle muhtelif kamu kurum ve kuruluşlarına devredilmiş olup, söz konusu dönemde gerçekleştirilen toplam satış/devir uygulamaları tutarı 60,9 milyar ABD Doları’dır.” denildi. (DHA)

***

Çorum ve Yozgat Şeker Fabrikaları satıldı

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (Türkşeker) ait Çorum ve Yozgat şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için düzenlenen ihaleler sonuçlandı. Sputnik’te yer alan habere göre, Çorum şeker fabrikası ihalesini 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt şirketi, Yozgat Şeker ihalesini ise 275 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ kazandı. Teknik olarak sonuçlanan ihalenin neticesi, komisyonun nihai kararının onaya sunulmasının ardından kamuoyuna duyurulacak. Geçtiğimiz cuma günü Niğde-Bor ve Kırşehir şeker fabrikaları için nihai pazarlık süreci gerçekleştirilmişti. Niğde-Bor’u Doğuş Çay, Kırşehir’i Tutgu Gıda kazanmıştı.

 

 

Okunma Sayısı: 2432
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı