"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çalışanların yüzde 55’i emeklilik döneminden endişe duyuyor

09 Temmuz 2015, Perşembe 16:17
AvivaSA’nın, ortağı Aviva ile aralarında Türkiye’nin de olduğu 12 ülkede yaptığı araştırmanın bulgularına göre Türklerin yüzde 55’i emeklilik döneminde bugünkü yaşam standardını koruyamayacağı kaygısını yaşıyor.

Türk halkının çalışan işgücünün yüzde 50’si ise emekliliğinde de çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat, 2015’in ilk çeyreğinde yapılan ‘Tüketicilerin Tasarruf Tutumları’ araştırmasının bulgularını kamuoyuna açıkladı. Araştırma sırasında ABD, Çin, Endonezya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya, Singapur ve Türkiye’yi kapsayan 12 ülkede, yaklaşık 12 bin 500 tüketici ile görüşüldü. 

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, araştırmada emeklilik dönemine ait kaygıların öne çıktığını anlattı ve şunları kaydetti:: 

“Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünde 42 milyar TL’yi geçti. 5,5 milyonu aşkın kişi, BES zincirine girmiş durumda. AvivaSA’nın fon büyüklüğü ise devlet katkısı dahil 8 milyar TL’yi, katılımcı sayısı 780 bin kişiyi aştı. Yaşam standardı beklentisinin en hızlı arttığı OECD ülkelerinden biri olan Türkiye’de; ortalama yaşam süresi, emeklilik yaşı ve emekli olarak geçirilecek süreler dikkate alındığında, kişisel ihtiyaçlara uygun bir emeklilik planının yapılması giderek daha hayati bir önem kazanıyor.”

Kurdaş açıklamasında Türkiye’de 2011 ile 2051 yılları arasında emekli olacak nüfusun, emeklilik dönemi beklentilerini karşılayabilmek için her yıl 91 milyar Euro ek tasarruf yapması gerektiğine de işaret etti. Kurdaş, “Bu da ülkemizde her bireyin yıllık 2 bin 400 Euro ya da ayda 200 Euro ek tasarruf yapması anlamına geliyor. Bu noktada tasarruf oranının oldukça düşük olduğu ülkemizde yüzde 25 oranında bir devlet katkısı, dünyada örneği olmayan bir uygulamadır. Bu sebeple emeklilik için endişelenmek yerine bu endişeleri gidermek için BES’e katılmak çok önemli bir fırsattır” dedi. 

Araştırmanın ilgi çekici başlıkları şöyle:

-Türklerin yüzde 55’i emeklilik dönemleri için endişeli 

-Türklerin finansal endişelerinde emeklilik ilk dörtte

-Türk halkının yüzde 40’ı yasal bir zorunluluk halinde emeklilik için para biriktirebileceğini düşünüyor 

-Türkler, emeklilik fonlarına daha fazla kaynak ayırmaya niyetli

-Türklerin yüzde 23’ü finansal sıkıntı çekiyor 

-Türkiye 12 ülke arasında finansal açıdan en çok sıkıntı çeken iki ülkeden biri

-Yüzde 49 borçlarından korkuyor:

-Ülke ekonomisine yönelik beklentilerde kötümserlik, vatandaşın bireysel ekonomisine ise iyimserlik hakim: Türklerin yüzde 33’ü beklenmedik durumlara hazırlıklı değil: Çalışan 

-Mal candan kıymetli 

Okunma Sayısı: 2053
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı