"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cazibe Merkezleri Programı ‘boşa’ çıktı

27 Ocak 2018, Cumartesi
CMP kapsamında desteklenecek sektör ve iller bazında destek miktarları belirlenerek Resmi Gazete’de yayınlandı. Doğu ve Güneydoğu’daki iş insanlarına göre 1.5 yıl heba oldu, beklentiler boşa çıktı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yer alan görece az gelişmiş 23 ilde gerçekleştirilecek yatırımları cezbetmeyi amaçlayan Cazibe Merkezleri Programı (CMP) kapsamında desteklenecek sektör ve iller bazında destek miktarları belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Program yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratırken uzun yıllardır var olan 6. Bölge Teşviklerine dönüldü. T24’te yer alan habere göre, 6. Bölgede 15 olan il sayısı 23’e çıkarıldı ki bu durum Şırnak, Hakkâri, Bingöl gibi geri kalmış illerin Malatya, Şanlıurfa gibi iller karşısında yatırım çekmesini imkansız hale getirdi. Doğu ve Güneydoğu’daki iş insanlarına göre 1.5 yıl heba oldu, beklentiler boşa çıktı. Yeni programda nasıl bir uygulama olacağı konusunda da ciddi belirsizlikler var. Gelecek yıllar da heba edilecek endişesi oluştu.

Yatırımlar askıda

Yatırım için başvurular umduklarını bulamayacak ve yatırımlarını askıya alacak. Sadece Diyarbakır’da CMP’den yararlanmak için 373, Van’da ise 200’ü aşkın yatırım başvurusu olmuştu. Bu yatırımlar hayata geçseydi milyarlarca liralık yatırım yapılacak ve binlerce kişiye istihdam sağlanacaktı. Ancak şimdi bunların büyük bölümü askıya alınacak. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası getirilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) kapsamında 22 Kasım 2016 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Binali Yıldırım’ın müjdesini verdiği Cazibe Merkezleri Programı’nın uygulayıcı otoritesi de Kalkınma Bakanlığı’ndan alınarak Ekonomi Bakanlığı’na verildi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Maalesef sesimizi duyan olmadı. 4. ve 5. Bölgeden bazı İllerinin 6. Bölge illerine dahil edilmesini görünce, bu program olmayaydı daha iyi olurdu sonucunu çıkarıyorum. Bir buçuk yıl boşa geçti. 6. Bölge teşviklerinden faydalanan il sayısı 15’ten 23’e çıktı. 6. Bölge teşvik desteklerine sınırlı enerji desteği veriliyor. Diyarbakır için minimum yatırım tutarı 500 binden 5 milyon TL’ye çıkarıldı” ifadesini kullandı.

Her şey belirsiz

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 1.5 yılın boşa geçtiğini vurgulayarak, “Geçen zaman aleyhimize işledi. Mevcut ne kadar başvuru oldu bunların ne kadar yatırıma dönüşecek, devletin söylediği 1.7 milyar liralık kaynak kullanılacak mı, Ekonomi Bakanlığı nasıl devreye girecek, mevcut yatırımlar nasıl etkilenecek bunlar hakkında hiç bir bilgiye sahip değiliz. Bu konuda bir öngörümüz de yok. CMP ilk açıklandığı haliyle devreye girseydi yatırımlar gelirdi. Şu anda Van için 200 başvuru var ama bunların çok azı devreye girer. Yerel aktörler teşvik sisteminin ve CMP’nin hiç bir sürecine dahil edilmedi.” dedi.

OHAL’de kimse yatırıma gelmez

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİ- AD) Başkanı Burç Baysal, mevcut siyasi şartlarda yatırım yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekerek, “Siyasî otoritenin demokratik açılım yönündeki açıklamaları en azından Cazibe Merkezlerinden daha fazla etkili olacak. OHAL koşullarında büyük yatırımların yapılması mümkün değil. Şırnak ile Malatya’yı aynı kefeye koyan bir programda kimse Şırnak’a yatırıma gitmez” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1817
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    27.1.2018 20:16:09

    Hangisi dolu ki eğitim mi adalet mi sağlık mı güvenlik mi yerli oto mu kentsel dönüşüm mü ithalat mı ihracat mı demiryolu mu dış ilişkiler mi ekonomi mi ... hangisi?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı