"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çiftçinin kâbusu karşılıksız çekler

11 Ağustos 2015, Salı 09:27
Çek kanunundaki boşluklar nedeniyle karşılıksız çek sayısının her geçen gün arttığını belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, kesilen çeklerden bankaların doğrudan sorumlu olması için kanun teklifi verdi.

Karşılıksız çekler yüzünden geçen yıl sadece Manisa genelindeki üzüm üreticisinin 35 milyon lirasını tahsil edemediğini ifade eden Mazlum Nurlu, 2002 yılında 740 bin olan karşılıksız çek sayısının bugün 2 milyona yükseldiğini söyledi.

ÜST LİMİT YAZILMALI

Taraf Gazetesi’nden Güler Yılmaz’ın haberine göre; Mazlum Nurlu verdiği kanun teklifinde, bankaların asıl sorumlu olarak, çek defteri verdiği kişilerin karşılıksız çeklerini de güvence altına alması gerektiğini ve bu amaçla her çek yaprağına, bankalarca belirlenecek çek bedelinin üst limitinin yazılması gerektiğini, böylece bankaların karşılığını ödemek zorunda olduğu her çek yaprağının bir değeri olacağını belirtti.

Yeni düzenleme ile, çek yaprağında belirtilen “limitin” üzerinde, çek bedeli yazılabilecek ancak bankalar sadece güvence verdikleri limit kadarından sorumlu olacağını söyleyen Mazlum Nurlu şöyle dedi:

Vatandaş alacağı çekin ne kadarının banka güvencesinde olduğunu bilecek ve buna göre hareket edecektir. Örneğin 50 bin liralık alışveriş için, 10 bin lira güvenceli 5 adet çek alarak kendini garanti altına alacaktır.

İsterse 50 bin liralık tek çek alabilir fakat bu durumda sadece 10 bin lirasının banka güvencesinde olduğunu bilerek alışveriş yapacaktır. Şu anda bankaların sorumlu olduğu güvence bedeli sadece bin liradır. Bazı bankalar halk arasında altın çek olarak ifade edilen uygulama ile muteber müşterilerinin çeklerini karşılıksız olsa bile ödemektedirler. Önerdiğim yöntem buna benzemek-tedir.

Banka çek defteri verdiği her müşterisi için belirleyeceği limiti, çek yaprağına yazarak, bu çek yaprağının şu kadarı benim güvencem altındadır diye uyarmış olacaktır. Böylece karşılıksız çekler yüzünden yaşanan mağduriyetler giderilmiş olacaktır.”

Manisa’da çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun dün başladığını ifade eden Nurlu, “Çiftçi, ürettiği çekirdeksiz yaş ve kuru üzümleri tüccara veya işletmelere satarak karşılığında çek almakta fakat sık sık karşılıksız çıkan çeklerle karşılaşmaktadır.

Bu durumda karşılıksız çekler çiftçinin bir yıllık emeğinin heba olmasına neden olmaktadır” diye konuştu. Manisa ve ülke genelinde karşılıksız çekler yüzünden on binlerce çiftçinin mağdur olduğunu belirten CHP’li vekil, piyasadaki en küçük aksaklığın faturasının ilk üretici olan çiftçiye kesildiğini bu kanun teklifinin sadece çiftçiler için değil ticaret yapan herkesin ortak sorunu haline gelen karşılıksız çekler için çözüm yolu olacağını kaydetti.

Okunma Sayısı: 1459
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı