"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dalgalanmalarda TL karşında döviz tercih etmeyin

18 Aralık 2014, Perşembe 14:25
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranını sabit tutma kararına ilişkin, "Vatandaşların bu tür dalgalanmaların olduğu dönemlerde TL'yi bırakıp dövize dönmeleri çok doğru tercih değil" dedi.

Bilen, Fed'in politika faiz oranını "kayda değer" bir süre daha mevcut seviyesinde tutma kararı aldığını anımsattı. 

Faiz artırımının gelişmekte olan ülkelerde lokal kurları yükselttiğine dikkati çeken Bilen, "Tabii Türkiye de bundan olumsuz etkilendi. Döviz kuru, bu süreçte biraz yükselmiş oldu" dedi. 

Bilen, Amerikan ekonomisinin bütünüyle iyileşmemesi ve ekonomik göstergelerin çok da iyi olmamasının Fed'in temkinli adım atmasına yol açtığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu gelişmeler, gelişmekte olan ülkelerde döviz çıkışına, Amerika'ya dönüşüne yönelik işaret veriyorsa da bunun çok beklendiği kadar hızda gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla Türkiye'nin bu süreçte biraz daha yüksek kur düzeyine muhatap olacağını biliyoruz ama esas itibarıyla yüksekliğinden çok daha fazla istikrarsızlığın istenen düzeyde olmaması ekonomik açıdan hassasiyet oluşturmakta. Anlaşılan o ki kur biraz daha yüksek düzeyde denge bulacak ve süreç içinde bu dengenin esas itibarıyla nerede olacağını hep beraber görmüş olacağız.

Bu belirsizliğin çok uzun sürmemesi, piyasalar açısından çok fazla arzu edilen bir şey."

"TL karşında döviz tercih etmeyin"

Türk lirasının döviz karşısında getiri itibarıyla hala önemli olduğunu ifade eden Bilen, "Vatandaşların bu tür dalgalanmaların olduğu dönemlerde TL'yi bırakıp dövize dönmeleri çok doğru tercih değil. Bu oynaklığın bitip istikrarlı düzeye gelmeden kuru yatırım aracı gibi görmenin doğru tercih olmayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Bilen, Türkiye'de TL'nin daha makul seçenek olduğunu, TL karşısında döviz kurunun tercih edilmesinin daha riskli olacağını sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 552
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı