"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğrudan yatırımda sert düşüş

01 Mart 2017, Çarşamba
Türkiye’ye geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 31 azalışla 12,1 milyar dolar uluslar arası net doğrudan yatırım girişi oldu.

Uluslar arası net doğrudan yatırım girişi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 31 azalışla 12 milyar 116 milyon dolar oldu. Geçen yılın aralık ayında ise bu rakam 1 milyar 953 milyon dolar olarak gerçekleşti. Fortune Türkiye’nin haberine göre, Ekonomi Bakanlığı, 2016 yılı aralık ayına ilişkin “Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni”ni yayımladı. Buna göre, aralıkta 1 milyar 953 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Geçen yılın tamamında ise uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 azalarak 17 milyar 550 milyon dolardan 12 milyar 116 milyon dolara geriledi. Aralıkta 1 milyar 991 milyon dolar sermaye girişi görülürken, nakit sermaye girişinin 1 milyar 52 milyon dolarlık bölümünü AB, 883 milyon dolarlık bölümünü ise Asya ülkeleri kaynaklı sermayeler oluşturdu. Geçen yılın tamamında toplam 6,7 milyar dolar olan sermaye girişinin 1,7 milyar doları imalat sektöründen, 1,6 milyar doları mali aracı kuruluşların faaliyetlerinden kaynaklandı. Ocak-aralık döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 56’sı AB ülkeleri kaynaklı oldu.

5 bin 369 uluslar arası sermayeli şirket kuruldu 

Aralıkta 354 uluslar arası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 15 yerli sermayeli şirkete de uluslar arası sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece yılın tamamında 5 bin 369 uluslar arası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 198 yerli sermayeli şirkete de uluslar arası sermaye iştiraki yapıldı.

Bu şirketlerin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. Bu dönemde kurulan 5 bin 567 uluslar arası sermayeli şirketin, 3 bin 198’si Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, bin 99’u AB ülkeleri, 379’u ise Asya ülkeleri ortaklı şirketlerden oluştu.

Yatırımların tutarı 10,4 milyar dolara ulaştı

Aralık ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 21 proje kapsamında yaklaşık 79,4 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2016’da belgelendirilen yatırım projesi sayısı 229’a, belge kapsamındaki yatırımların tutarı 10,4 milyar dolara ulaştı. Yatırım teşvik belgelerinin 162’si imalat, 31’i hizmetler, 30’u elektrik, gaz ve su, 3’ü madencilik ve taş ocakçılığı, 3’ü ise tarım ve ormancılık sektörlerinde düzenlendi.

Etiketler: yatırım, ihracat, ithalat
Okunma Sayısı: 1775
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı