"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı

27 Şubat 2015, Cuma 17:25
Bankalararası piyasada dün başlayan yükselişini devam ettiren dolar/TL, 2,5274 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Güne dünkü yüzde 0,70'lik yükselişin ardından yatay başlayan dolar/TL, sabah açıklanan dış ticaret açığının beklentilerden iyi gelmesinin ardından 2,4958'e kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçerek 2,5274 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dün ve bugün ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle küresel piyasalarda dolar talebi artarken, dolar/TL de iki günde yaklaşık yüzde 2 yükseldi.

ABD'de dün dayanıklı mal siparişleri beklentilerin üzerinde yüzde 2,8 yükselirken, bugün açıklanan 4. çeyrek GSYH da yüzde 2 olan beklentilerin üzerinde yüzde 2,2 arttı.

Analistler, beklentilerden iyi gelen makroekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlarının yaptığı faiz artırım sürecine ilişkin açıklamaların iyimser beklentileri sınırlamasıyla piyasa faizlerinin ve dolar talebinin yükseldiğini ifade ediyor.

Dolar/TL'deki yükselişin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada döviz satım ihalelerinin günlük olarak belirleneceği ve gerekli görüldüğü günlerde artırılabileceği belirtildi. TCMB bugünkü ihaleyi de genelde olduğu gibi 40 milyon dolar yerine 60 milyon dolar olarak açtı.

Dolar/TL, en yüksek 2,5274'ü gördükten sonra şu dakikalarda 2,5180 seviyesinden işlem görürken, avro/TL ise avro/dolar paritesindeki düşüşün etkisi ile 2,8180 seviyelerinde dengelendi. Avro/dolar paritesi açıklanan ABD verilerinin ardından 1,1178 ile son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, dolar/TL'nin 2.5320 seviyesinin direnç konumunda olduğunu, olası düşüşlerde ise 2,50 ve 2,48 seviyelerinin destek konumuna gelebileceğini kaydediyor.

Gelecek hafta yurtiçinde enflasyon verileri, yurtdışında ise ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin seyrinin de yön üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.

Okunma Sayısı: 695
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı