"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doların ateşi düşmüyor; ticaret açığı katlanıyor

13 Ağustos 2018, Pazartesi 18:00
İstanbul serbest piyasada dolar 6,6750 liradan, avro 7,6250 liradan haftaya başladı. Kapalıçarşı’da 6,6730 liradan alınan dolar, 6,6750 liradan satılıyor.

7,6230 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,6250 lira olarak belirlendi. Analistler, BDDK ve TCMB’nin attığı adımların, Türk lirasına spekülatif atakları sınırlayacağını belirterek, dünya genelinde veri gündeminin zayıf olması nedeniyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıkacağını ifade etti. Öte yandan ABD’de yükselişini sürdüren enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı adımlara devam edeceği beklentilerini artırırken, buna bağlı olarak dolar endeksinin de 14 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Doların, piyasa derinliği yüksek gelişmiş ülke para birimleri sepetine karşı değerini gösteren dolar endeksi, 96,52 ile 28 Haziran 2017’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. (DHA)

***

Ticaret açığı katlanıyor

Türkiye’nin 2017 yılında ham petrol ithalatında İran, akaryakıt ve doğalgaz ithalatında ise Rusya’nın ilk sırada olduğunu anlatan Kumbaroğlu, “Toplam ithalat ödemelerinde ilk 10 sırada yer alan bu ülkeleri ihracatta ilk 10’da göremiyoruz. Rusya ile 16.8 milyar dolar, İran ile de 4.2 milyar dolar ticaret açığımız var. Yani sadece iki ülkeye baktığımızda enerji kaynaklı ithalat nedeniyle 21 milyar dolarlık ticaret açığımız söz konusu. Döviz kurundaki artış bu açığı TL bazında katlamakta. Bunun ülkemizde enerji fiyatlarını artırması kaçınılmaz” ifadesini kullandı. Döviz kurlarındaki artışın sanayicisinden vatandaşa enerji kullanan herkesi olumsuz etkileyeceği ve enflasyonu körükleyeceği uyarısında bulunan Kumbaroğlu, “İhracatta ilk 10’da Avrupa ülkelerini, ABD’yi, İsrail’i görüyoruz. Bizden önemli miktarda mal ve hizmet alımı yapan bu ülkelerle iyi ilişkilerimizi ve stratejik ortaklıklarımızı geliştirerek ekonomiyi düzlüğe çıkartabiliriz.’’ diye konuştu. 

 

Okunma Sayısı: 1922
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı