"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doların ateşi vatandaşı yakıyor

06 Mart 2015, Cuma
2.6 TL’yi aşarak yeni bir rekora daha imza atan dolardaki yükselişin durdurulamaması, iş dünyası ve halk tarafından kaygıyla izleniyor.

Günlerdir rekor tazeleyen Dolar, dün 2.60’ın üzerine çıktı. Doların yükselmesi, benzinden ekmeğe, meyveden sebzeye her şeyin fiyatının artmasına sebep oluyor. Vatandaş fiyat artışlarından şikâyetçi oldu.

Önceki günü rekorla kapatan ve yeni güne rekorlar başlayan dolar dün gün içerisinde 2.60’ı görerek yeni bir rekor kırdı. Dolar/TL, küresel piyasalarda doların 11,5 yılın zirvesinde seyretmesi ile 2,5865’e kadar yükselerek yeni zirvesini test etti. TL, doların küresel piyasalardaki sert değer kazancı ile değer kaybederken TL’deki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelerin üzerinde seyrediyor. Yaşanan bu gelişmeler vatandaşın ekonomik durumunun iyice kötüye gitmesine sebep oluyor. Benzinden, giyimden gıdaya temel ihtiyaçlar cep yakar hale geldi. İstanbul’da 1 lira olan ekmek fiyatı bazı fırınlarda 1,25’e yükseldi. Uzmanlar, elektrikte yaşanan kayıp kaçak bedelinin vatandaşa ödetilmesi, suya yapılan gizli zam, ucuza alınan fakat iç piyasaya pahalı verilen benzin ve doğalgaz fiyatların artmasında Dolar kurundaki sürekli yükselişin etkili olduğu kanaatinde. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyenler de şaşkın

İngiliz Financial Times gazetesi Türk lirasının dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine gerilemesini değerlendirdi. Haberde, “Erdoğan’ı destekleyenler bile Cumhurbaşkanı’nın faiz konusundaki açıklamaları karşısında şaşkın” denildi. BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Erdoğan’ın ‘Yüksek faiz enflasyon yaratır’ yaklaşımının temel ekonomi teorisine ters düştüğü ifade edilen haberde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de TL’deki değer kaybının ihracatı desteklediğine dair yorumlarına dikkat çekiliyor. 

Gram altın 100 TL’yi geçti

Dolar’daki yükselişe bağlı olarak altın fiyatları da yükseliyor. Sabah saatlerinde 99,54 kuruş olan bir gram altın 100,25 Türk Lirasına kadar çıktı. Çeyrek altın ise 163,92 TL’den satılıyor.

Zirvede yaşanan tartışma etkili oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankasına yönelik faiz eleştirileri doların yükselmesinde en önemli etken olarak görülüyor. Öte yandan uzmanlar Türkiye’de son 2 yıldır gözlenen otoriterleşme eğiliminin yabancı sermayeyi korkuttuğu yönünde birleşiyor. AKP iktidarı boyunca Türkiye’ye sürekli sıcak para girişi olduğunu belirten ekonomistler, son yaşanan gelişmelerin ardından sıcak paranın yavaş yavaş çekilmeye başladığını belirtiyor. Uzmanlara göre, tehlikeyi gören Erdoğan, yaşanması muhtemel bir krizde, sorumluluğu “faiz polemiği” ile Merkez Bankası’nın üzerine atma derdinde.

Hükümet ucuza alıyor ama vatandaşa pahalı satıyor

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, petrolün varil fiyatı ocak ayında 47,9 dolar oldu. Bu, Mart 2009’daki 43,7 dolarlık varil fiyatından bu yana en düşük seviye olarak gerçekleşti. Türkiye’nin petrol ithalatı, ocakta bir önceki aya göre yüzde 7,8 artarak 1 milyar 599 milyon tona ulaştı. Fakat petrol fiyatlarında yaşanan düşüş vatandaşa yansıtılmadı. Türkiye hemen her gün benzine yapılan birkaç kuruşluk zaman haberine uyanıyor. Diğer taraftan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan yüzde 10 daha ucuza alınacak doğalgaz’da, satın almada yaşanan indirimin vatandaşa yansıtılmayacağı açıklamıştı.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1362
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı