"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

ECB Başkanı Draghi umut aşıladı

03 Eylül 2015, Perşembe 20:11
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, aylık 60 milyon avroluk varlık alım programın 2016 yılının eylül ayına kadar devam edeceğini ancak gerekli görülürse programın uzatılabileceğini söyledi.

Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlendiği basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlerin sonucunda anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını kaydetti.

Bankanın varlık alım programının düzenli şekilde devam etiğini vurgulayan Draghi, standart dışı para politikası önlemleriyle ilgili olarak, Yönetim Kurulu’nun ihraç payı limitini yüzde 25'ten yüzde 33'e çıkarmaya karar verdiğini dile getirdi.

Ekonomik toparlanmanın zayıf olmasına rağmen devam ettiğini belirten Draghi, "Eldeki bilgiler sürekli ancak biraz daha zayıf olsa da ekonomik toparlanmanın devam ettiğine ve önceki beklentilere göre daha yavaş enflasyon artışına işaret ediyor. Daha yakın zamanlarda büyüme ve enflasyon için yenilenmiş aşağı yönlü riskler ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Draghi, Yönetim Kurulu'nun finansal ve emtia piyasalarındaki keskin dalgalanmaların etkilerinin kalıcı olup olmayacağına ve enflasyon görünümüne etki edip etmeyeceğine karar vermek için henüz çok erken olduğuna hükmettiğini belirtti. 

Yönetim Kurulu'nun gelen tüm bilgileri yakından izlemeye devam edeceğini dile getiren Draghi, "Yönetim Kurulu, gerekirse kendi yetkisi dahilinde tüm araçları kullanmaya istekli olduğunu ve hareket etme kabiliyetini vurguluyor ve özellikle de varlık alım programının boyutu, kompozisyonu ve süresini tekrar ayarlama açısından yeterli esnekliği sağladığını hatırlatıyor" şeklinde konuştu.

Aylık 60 milyar avroluk varlık alım programına devam edecekleri bildiren Draghi, bu alımların firmalar ve hanelerin kredilerinin maliyeti üzerinde olumlu etkisi bulunduğuna dikkati çekerek, "Varlık alımlarının 2016 yılının eylül ayı sonuna ya da gerekirse eylül sonrasına kadar ve enflasyon yolunda orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefimizle uyumlu sürekli iyileşme görene kadar devam etmesi amaçlanıyor" dedi.

Genel olarak ekonomik toparlanmanın, daha önceki beklentilerden biraz daha zayıf hızda olsa da devam etmesini beklediklerini ifade eden Draghi, özellikle küresel büyümeyi ve Avro Bölgesi ihracatı için dış talebi etkileyen gelişen piyasa ekonomilerindeki zayıflamanın bunda etkili olduğunu işaret etti. 

"Büyüme ve enflasyon tahminleri aşağı çekildi"

Draghi, ECB personelinin eylül ayı projeksiyonlarında, özellikle gelişen piyasalardaki zayıf büyümeden kaynaklanan düşük dış talep sebebiyle büyümede aşağı yönlü revizyonlar yapıldığını belirtti. Draghi, Avro Bölgesi'nde bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e, 2016 için yüzde 1,9’dan yüzde 1,7’ye ve 2017 için de yüzde 2’den yüzde 1,8’e düşürüldüğünü ifade etti. 

Mario Draghi, "Avro Bölgesi büyüme görünümüne ilişkin riskler, özellikle dış çevreye ilişkin artan belirsizlikleri yansıtarak aşağı yönlü olmaya devam ediyor. Özellikle, gelişen piyasa ekonomilerindeki mevcut gelişmeler ticaret ve güven etkileriyle küresel büyümeyi daha da etkileme potansiyeline sahip" diye konuştu.

Draghi, mevcut bilgi ve petrol fiyatları temelinde yıllık tüketici enflasyonunun kısa vadede çok düşük kalacağını söyledi. "Yıllık enflasyon oranının  yıl sonuna doğru artmasını bekliyoruz” diyen Draghi, şöyle devam etti: 

"Enflasyon oranının beklenen ekonomik toparlanma, avro kurunun azalışındaki geçişkenlik ve biraz daha yüksek petrol fiyatları varsayımıyla 2016 ve 2017'de toparlanmasını bekliyoruz. Ancak yıllık enflasyondaki bu artışın şimdiye kadar tahmin edilenden daha yavaş gerçekleşmesi bekleniyor."

Yeni enflasyon projeksiyonlarını da aktaran Draghi, 2015 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 0,3’ten yüzde 0,1’e, 2016 için yüzde 1,5’ten yüzde 1,1’e ve 2017 için de yüzde 1,8’den yüzde 1,7’ye revize edildiğini bildirdi.

Avro Bölgesi’nde para politikası tedbirlerinin diğer politika alanlarıyla da desteklemesi gerekliğini vurgulayan Draghi, şunları kaydetti:

"Para politikası orta vadede fiyat istikrarını sürdürmeye odaklanmıştır ve bağdaştırıcı duruşu ekonomik faaliyeti desteklemeye katkı sağlıyor. Ancak para politikası tedbirlerimizden tam fayda sağlamak için diğer politika alanları kararlı şekilde katkı sağlamalı. Avro Bölgesi'nde devam eden yapısal işsizlik ve düşük potansiyelli büyüme göz önüne alındığında devam eden döngüsel toparlanma etkili yapısal politikalarla desteklenmelidir."

"Her Avrupalı dehşete düşmüş olmalı"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Draghi, bugünkü toplantıda varlık alım programının büyüklüğü veya hızının değiştirilmesinin görüşülmediğini söyledi. "Görevimiz manşet enflasyon açısından tanımlı, bu yüzden para politikamızı bu temelde tasarlıyoruz" diyen Draghi, enflasyon tahminlerindeki revizyonların temelde petrol fiyatlarından kaynaklandığını kaydetti.

Avrupa’ya iltica etmek isteyenlerin ölmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Draghi, "Her Avrupalı, mültecilerin ölmesiyle ilgili dehşete düşmüş olmalı ancak ECB'nin bu konuya müdahalesi için demokratik yetkisi yok“ ifadesini kullandı. 

Draghi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası faiz artırımına ilişkin de değerlendirmede bulundu ve Fed'in faiz artırımının bankanın enflasyon hedefine ulaşmasına katkıda bulunması durumunda bunun dünya ekonomisi için olumlu olacağını sözlerine ekledi. 

AA

Okunma Sayısı: 1487
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı