"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitimli genç işsiz sayısı hızla yükseliyor

19 Mayıs 2016, Perşembe 15:26
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'de Şubat 2014'te yüzde 17 olan genç işsizliğin bu yılın Şubat ayında yüzde 18.6'ya çıktığını, iki yılda 181 bin üniversite mezunu gencin işsizler arasına katıldığını söyledi.

 Tanrıkulu, "İktidarın derdi başkanlık sistemi ama 13 milyon gencinki işsizlik. Eğitimli genç işsiz sayısı hızla yükseliyor. Gençlik bayramı buruk geçiyor" dedi. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, genç işsizliğin iki yılda 1.6 puan arttığını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 yılında nüfusun yüzde 16.4'ünün, yani yaklaşık 12 milyon 900 bininin 15- 24 yaş arasında olduğunu belirten Tanrıkulu, İzmir'de de genç nüfusun (15- 24 yaş) 595 bini aştığını, İzmir'in 2015 nüfusunun yüzde 14.3'ünün genç olduğunu söyledi. TÜİK'in 2014 yılı Hanehalkı İşgücü Anketi verilerine göre, yaklaşık 1 milyon 81 bin genç kadın ve 1 milyon 95 bin genç erkek olmak üzere toplam 2 milyon 176 bin gencin eğitimine devam edemediğine dikkat çeken Tanrıkulu, 2014 yılı genç nüfusun üçte birinin eğitim hayatını sürdüremediğini, bu durumda yaklaşık 900 bin gencin işgücü piyasasına da giremediğini dile getirdi.

TÜİK'in son açıkladığı Şubat ayı işsizlik oranının yüzde 10.9, işsiz sayısının 3 milyon 224 bin kişi olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, Şubat ayında geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 18.1, işsiz sayısının ise 5 milyon 844 bin olduğunu bildirdi. Şubat 2014'te yüzde 17 olan genç işsizlik oranının, bu Şubat'ta yüzde 18.6'ya çıktığını, eğitimli ve genç işsizlikte dikkat çekici artış olduğunu bildiren Tanrıkulu, son iki yıl içinde 181 bin üniversite mezunu gencin işsizler ordusunda katıldığını, üniversite mezunu işsizlerin sayısının 2014'ten bu yana yüzde 35'lik artışla 670 bine çıktığını, tarım dışı genç işsizlik oranının yüzde 20.8'lere tırmandığını söyledi. MHP'li Tanrıkulu şöyle konuştu:  

"İktidarın birinci gündemi başkanlık sistemi ama 13 milyon gencinki işsizlik. Okula devam etmeyen ve işgücü piyasasında yer almayan erkeklerin yüzde 33.1'i daha önce çok iş aradığını ancak bulamadığı için iş aramaktan vazgeçtiklerini, yani ümitlerinin kırıldığını söylüyor. Ümidi olmadığı için iş aramaktan vazgeçmiş yaklaşık 80 bin genç erkek, 21 bin genç kadın var. Eğitim sistemindeki yetersizlik ve çok değişken gündelik politikalar nedeniyle küçük yaşlardan itibaren ömürleri, hayati sınavlarla geçen gençlerimiz, hayatlarını doyasıya yaşayamıyor. Bu durumdan aileler de olumsuz etkileniyor. Aileler çocuklarının sosyal yaşantıdan uzak kalmasını çaresizce kabullenmek zorunda kalıyor. Eğitim sistemindeki bu yorucu ve verimsiz yarışın ardından genç yaşlarında meslek sahibi olabilmek için yıllarca büyük özveri göstererek diploma alabilenleri ise gelecekte işsizlik bekliyor."

DHA

Okunma Sayısı: 2299
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı