"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomi seçimi bekliyor

22 Mart 2019, Cuma 21:00
ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahu Yıldırmaz, “Türkiye’de ekonominin geleceğini hükümetin seçim sonrası izleyeceği politikalar belirleyecek” dedi.

ABD’nin önemli finans araştırma, analiz ve raporlama kuruluşlarından ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahu Yıldırmaz, Türk ekonomisinin geleceğini hükümetin seçim sonrası izleyeceği ekonomik politikaların belirleyeceğini söyledi. VOA Türkçe’ye, Türk ekonomisinin genel durumuyla ilgili görüşlerini açıklayan Yıldırmaz, Türkiye’nin sıcak paraya ihtiyacı olduğunu, sıcak paranın gelmesi için Türk ekonomisine güvenin artması ve tutarlı ekonomik politikaların izlenmesi gerektiğini söyledi. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler sonrasında ekonomide izlenecek politikaların önemine dikkat çeken Yıldırmaz, “Türkiye’de ekonominin geleceğini hükümetin seçim sonrası izleyeceği politikalar belirleyecek” diye konuştu. 

Tüketicinin belirsizlikler yüzünden talebi olmuyor

Ekonomideki gerçek durumun seçim sonrası ortaya çıkacağını belirten Yıldırmaz, “Şu anda seçim beklentisi olduğu için genelde bir belirsizlik var. Her seçim genelde ekonomide bir belirsizlik yaratır. Bu belirsizliğin oluşturduğu da bir ekonomik durgunlukta görüyoruz. Seçimden sonra asıl ekonomin gerçek akımını göreceğiz. Tüketicinin belirsizlikler yüzünden talebi olmuyor. Aynı zamanda dış yatırımcıların da seçim dönemindeki belirsizlik nedeniyle herhangi bir talebi olmuyor. Bu yüzden ekonomide bir yavaşlama var” diye konuştu.

Seçimlerden sonraki politika çok önemli

Yıldırmaz, enflasyon rakamlarının da seçimlerden sonra izlenecek ekonomik politikalarla bağlantılı olduğunu belirterek, “Enflasyona dikkat edilmesi gerekiyor. Yüzde 19 gibi bir rakam gördük. Enflasyon rakamındaki artışta dördüncü çeyrekteki yavaşlamanın da etkisi oldu. 2019 yılının sonraki aylarında ise daha düşük bir enflasyon oranın yakalanacağını tahmin ediyorum. Gıda enflasyonuna dikkat etmemiz lazım. Enflasyon rakamlarındaki artışın en fazla gıda ve alkolsüz içeceklerde olduğunu görüyoruz. Tabi bu tüketiciler için de çok önemli bir veri. Önümüzdeki seçimlerden sonra izlenecek politika çok önemli. Bu yılın ikinci yarısı çok önemli. Şu an ekonomide gözlemlediğimiz durgunluğun seçimlerden sonra biraz daha kontrol altına alınacağını tahmin ediyorum. Bu yüz 31 Mart’ta yapılacak seçimleri beklememiz gerekecek” dedi.

Sıcak paranın Türkiye’ye gelmesi lâzım

Kur artışları ve kur dengelerinin de seçimden sonra izlenecek ekonomik politikalara bağlı olduğunu kaydeden Yıldırmaz, “Hükümetin izleyeceği ekonomik politikalar ve faizlerdeki durumun ne olacağı da kurları etkileyecek faktörler. Kur artışları ve kur dengeleri çok önemli. Türkiye ekonomisinden ithalata bağlı bir ihracatımız ve iç üretimimiz olduğu için bir devir döngü oluşuyor. Bu seçimlerden sonra alınacak uzun vadeli ekonomi planlarının kuru etkileyeceğini tahmin ediyorum. Sıcak parayı da Türkiye’ye çekmemiz lazım. Bu yüzden Türk ekonomisine güveni arttırmak zorundayız. Sıcak parayı ülkemize çekmemiz için tutarlı ekonomik politikalar izlemek gerek. Sıcak para kur konusunda çok önemli bir rol oynayacak” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1728
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    22.3.2019 22:38:00

    Bekleyemedi

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı