"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomide geleceğe yönelik kaygılar artıyor

13 Ekim 2015, Salı 12:55
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Orta Vadeli Program’a göre ekonomide bir yavaşlama öngörüldüğünü belirterek, ihracatın üç yıl süreyle büyümeye katkı yapmayacağını söyledi.

İhracatın ağır yaralı olduğunu, potansiyel pazarlarla ilgili sıknıtıların giderek büyüdüğünü belirten Demirtaş, “Tüm bu iç gelişmelerin yanısıra ABD Merkez Bankası’nın yıl sonunda gelmesi beklenen faiz arttırımı, Çin ekonomisindeki yavaşlama, AB’deki Yunanistan kaynaklı sıkıntılar da geleceğe yönelik kaygılarımızı arttırıyor.” dedi.

Demirtaş, oda üyelerine gönderdiği mesajda terör olayları ve ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Dikkat ve ihtiyat çağrısında bulunarak, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. İç ve dış kaynaklı terör olayları, çok sayıda askerimizin, polisimizin, gencimizin canını alıyor. Pek çok aileye ateş düşüyor. Terörle hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, bir an önce bu olayların bitmesini istiyoruz.” dedi. Sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları diye bakarak kayıtsız kalınamayacağını vurgulayan İZTO Başkanı Demirtaş, şöyle devam etti: “İşte Ankara’da, başkentimizde, 10 Ekim Cumartesi günü cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı yaşandı. 97 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var. Doğu ve Güneydoğu’da huzur ve barış olmazsa, ekonomisi durmuş, hattâ çökmüşse 'bize ne' diyemeyiz. Terör artık ülkemizin her yerinde. O nedenle herkesi, ülkemizin geleceği ve bütünlüğü için sorumluluk duygusu içinde davranmaya davet ediyoruz. 1 Kasım 2015’de tekrar seçime gidiyoruz. Tüm siyasi partilerin, sandıktan çıkacak olan sonucun gereğini yapmasını ve uzlaşarak öncelikle istikrarlı bir ortam yaratmalarını istiyoruz.”

‘ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DURGUNLUK ARTACAK’

Terör olayları yaşanırken ekonomiyi konuşmanın zor olduğunu ancak piyasaları da izlemeleri gerektiğini ifade eden Ekrem Demirtaş, ekonomik gidişata ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Yaz aylarında enflasyonun gerilediğini ancak bunun, döviz kurlarındaki artışlar fiyatlara yansımamasına rağmen yeterli olmadığını kaydeden Demirtaş, “Tüketici ve üretici fiyatlarında son iki ayda yükselme var. Dolar ve euro tarihi rekorlar kırmıştı, şimdi gerileme sürecine girdi. Ne kadar devam eder bilmek mümkün değil ama Japonya’nın beş büyük holdinginden biri olan Nomura'nın başstratejisti, doların seçim sonrasında 2,70’e gerileyeceğini açıkladı. ABD Bankası Goldman Sachs da ülkemizde önümüzdeki aylarda durgunluğun artacağı uyarısında bulunuyor.” Hazine’nin Eylül 2015 itibariyle 26,1 milyar TL açık verdiğini hatırlatan Demirtaş, “Oysa bu rakam 2012’de 7 milyar TL, 2013’te 9,2 milyar TL, 2014’te 6,8 milyar TL idi. Bu zorlamanın nedeni, stratejik harcamalar ve Suriyeli sığınmacılar da olabilir ama ne olursa olsun, bu açığın faturası bir şekilde çıkacaktır.” dedi.

‘İHRACAT AĞIR YARALI, POTANSİYEL PAZARLARIMIZLA İLGİLİ SORUNLAR GİDEREK BÜYÜYOR’

Genel seçimden sonra değiştirilecek de olsa 2016-2018 Orta Vadeli Program’ın açıklandığını hatırlatan İZTO Başkanı Demirtaş, buna göre ekonomide bir yavaşlama öngörüldüğünü dile getirdi. Büyüme hedefinin yüzde 4’ten 3’e çekildiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “2016 yılında TÜFE oranının yüzde 6,5 olması hedefleniyor. İşsizlik 2018 sonu hedefi ise yüzde 9,9. Daha önceki Orta Vadeli Program'da 2017 için 203,4 milyar dolar olan ihracat hedefi, yeni açıklananda 2017 için 170 milyar dolar, 2018 içinse 192,5 milyar dolara düşürülmüştür. İhracat ağır yaralı, potansiyel pazarlarımızla ilgili sorunlar giderek büyüyor. İhracat, üç yıl süreyle büyümeye katkı yapamayacak. Turizm geliri de 32 milyar dolara düşürülmüş.”

‘HESAPLAMA TARZINA YORUM YAPMIYORUZ’ 

Klasik milli gelir hesaplama biçiminde satın alma gücü paritesine geçildiğini aktaran Ekrem Demirtaş, “Böylece kişi başı milli gelir, 10 bin dolardan 20 bin dolara fırlamış. Bu hesaplama tarzı için bir yorum yapmıyoruz. Aslında pek çok ülke raporlarına baktığımızda, ekonomisi bizimle mukayese edilemeyecek ülkelerin milli gelirini 20-25 bin dolar olarak görüyorduk. Tüm bu iç gelişmelerin yanısıra ABD Merkez Bankası’nın yıl sonunda gelmesi beklenen faiz arttırımı, Çin ekonomisindeki yavaşlama, AB’deki Yunanistan kaynaklı sıkıntılar da geleceğe yönelik kaygılarımızı arttırıyor.” şeklinde konuştu.

Etiketler: ekonomi, izto
Okunma Sayısı: 2525
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı