"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomik büyümenin anahtarı kırsalda

10 Ekim 2017, Salı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan “Gıda ve Tarımın Durumu 2017” raporunda gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin anahtarının uzun yıllar yoksulluğun sebebi olarak görülen kırsal bölgelerde olduğu belirtildi.

“Gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın, yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesi gerekmiyor” ifadesinin yer aldığı FAO raporuna göre, nüfusu gençleşip kalabalıklaşacak dünyanın beslenmesi ve istihdam sağlanabilmesi için kırsal bölgelerin potansiyellerini ortaya çıkaracak çok geniş ve köklü dönüşümler gerekiyor. Örgüt, 2015-2030 arasında, 15-24 yaş aralığındaki insanların sayısının yaklaşık 100 milyon artarak 1,3 milyara ulaşmasını beklerken kırsal bölgelerin aslında sektörlere gıda üretimiyle ilgili sabitlenmiş ekonomik büyüme için geniş bir potansiyel sunduğunu bildirdi.

“Dünyadaki yoksul ve aç insanların çoğunluğu bu bölgelerde yaşarken 2030 kalkınma gündeminin başarıya ulaşması çoğu zaman ihmal edilen bu potansiyelin ortaya çıkarılmasına bağlı olacak.” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, bunun başarılabilmesi için geçimlik tarımda düşük verimlilik, birçok yerde sınırlı endüstrileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeden oluşan oldukça zorlu bir bileşimin üstesinden gelinmesi gerektiği belirtildi. Raporda, Gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesinin gerekmediği belirtilen raporda, “Dönüştürülen kırsal ekonomiler insanların yer değiştirmesine yol açan tüm baskıları çözen her derde deva bir ilâç olmayacak, ancak ihtiyaç duyulan işlerin çoğunu üretecek ve göçü, bir zorunluluk olmaktan çıkarıp bir seçeneğe dönüştürmeye katkıda bulunacak.” ifadeleri yer aldı. 

Sorunun çözümü için üç eylem planı      

FAO, kırsal ekonomideki dönüşümlerin 1990’lardan bu yana söz konusu yerlerde yaşayan yüz milyonlarca insanın kendilerini yoksulluktan kurtarmalarına ciddî oranda yardım ettiğine dikkati çekerken gelişmekte olan ülkelerin çoğunda aksak bir büyüme sergileyen sanayi ve hizmet sektörlerinin çok yüksek miktardaki işsiz sayısını eritecek durumda olmadığını belirtti. Tarım sektörünün de işlemez hale gelebileceği uyarısını yapan FAO, şehirlere doğru yerlerini değiştiren kırsaldaki insanların yoksulluktan çıkış yolu bulmak yerine, şehirlerdeki yoksul saflarına katılma riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti.

AA

Okunma Sayısı: 1071
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı