"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomiye güven dipten döndü

25 Mart 2016, Cuma 10:45
Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, Şubat'ta düştüğü en düşük düzeyden, Mart ayında toparlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9.5 artarak 71.46 değerinden 78.27 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet, perakende ticaret ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Ekonomik güven endeksi Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 14.8 gibi büyük oranda azalışla 71.46'ya gerileyerek, TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük düzeye gerilemişti.

Tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

TÜİK verilerine göre, hizmet sektörü güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4.8 artarak 89.24 değerinden 93.50 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4.1 artarak 110.51 oldu. Tüketici güven endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.5 artarak Mart ayında 67.0 değerine yükseldi. Reel kesim güven endeksi yüzde 1 azalarak, 105.20 değerinden 104.10 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 1.7 azalarak 81.43 oldu.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.

DHA

Okunma Sayısı: 1533
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı