"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Elektrik nedense vatandaşı çarpıyor!

02 Mayıs 2018, Çarşamba 18:11
İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, konut elektriğine zam yapıldığı gün dağıtım şirketlerini ilgilendiren toptan enerji tarifesinde ise indirime gidildiğini söyledi.

İZMİR Elektrik Mühendisleri (EMO) Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nca (EPDK) açıklanan ve 1 Nisan’dan itibaren geçerli yeni elektrik tarifesiyle konutlarda elektriğe yüzde 2,9 oranında zam yapıldığını, asgarî hayat standartlarında 4 kişilik ailenin tüketimi olan 230 kilowatt saat için faturanın aylık 106 TL’ye yükseldiğini söyledi.

EMO İzmir Şube Başkanı Uğurlu, elektrik zammıyla ilgili eleştirilerde bulundu. EPDK tarafından açıklanan yeni tarifeyle konutlarda elektriğe yüzde 2,9 oranında zam yapıldığını belirten Uğurlu, bunun faturalara yansımasını hesapladı. EMO’ nun hesaplarına göre, son zamlarla asgarî hayat standartları açısından 4 kişilik ailenin aylık tüketeceği 230 kilowatt saat, faturalara 106 TL olarak yansıyacak. 

DAĞITIM ŞİRKETLERİNE İNDİRİM YAPILMIŞTI, AMA...

Uğurlu, “Yeni tarife yapısı incelendiğinde, perakende enerji bedelinde yüzde 5,95’lük artışa, dağıtım bedelinde ise yüzde -2,96 düşüşe gidildiği görülmekte. Faturaya eklenen fon ve vergilerin etkisiyle yeni tarife, konutlara yüzde 2.89’luk zam olarak yansıyacak” dedi. Zam yapıldığı gün, dağıtım şirketlerini ilgilendiren toptan enerji tarifesinde ise indirime gidildiğini savunan Uğurlu, Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş.’nin (TETAŞ) teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlara uygulanan tarifede yüzde 21’lik indirimin gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

ZAM VATANDAŞA

Uğurlu, “Hane halkının faturasına enerji maliyetlerinin yükselmesi gerekçesiyle zam yapılırken, aynı anda kamu şirketi TETAŞ’ın enerji maliyetlerinin düştüğünü iddia etmek izaha muhtaçtır. İki düzenleme birlikte değerlendirildiğinde özel dağıtım şirketlerine kamudan daha ucuza elektrik enerjisi temin etme olanağı sağlanırken diğer taraftan ise yurttaşlara satılacak elektriğe zam yapıldı. Dağıtım şirketlerinin lehine vatandaşın aleyhine yapılan bu düzenlemeyle Aralık 2017 dönemine kıyasla Ocak 2018’de gerçekleşen zamla birlikte 2018’in ilk 4 ayındaki toplam zam oranı yüzde 11.95’e ulaştı” diye konuştu.

1 TEMMUZ’DA ELEKTRİĞE ZAM VAR

Elektrik zammına paralel olarak BOTAŞ tarafından elekt- rik üretiminde kullanılan doğalgaza da bir önceki aya göre 9.7 oranında zam yapıldığını kaydeden Başkan Uğurlu, elektrik tarifelerinin her 3 ayda bir, önceki 3 ayda oluşan maliyetler dikkate alınarak, yeniden belirlendiğini ve bu hesaplamalar göz önünde bulundurulduğunda 1 Temmuz’da elektriğe yeniden zam yapılacağının öngörülebildiğini söyledi. Uğurlu, “Aylık olarak belirlenen doğalgaz fiyatlarında 1 Temmuz’a kadar yeni bir zam yapılmasa bile bu yüksek zammın, elektrik tarifelerine yansıması kaçınılmazdır” dedi.

DHA

Okunma Sayısı: 1792
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı