"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Elektrik tüketicisi kazanca değil, zarara ortak ediliyor

31 Ocak 2015, Cumartesi 17:44
Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; elektrik şirketlerinin açma kapama bedeli, sayaç okuma ve kayıp kaçak ücretlerinin yasal hale getirilmesine dair kanun tasarısının TBMM’ye sevk edilmesine vatandaşların 'artık yeter' dediğini belirtip “Kazançlarından vatandaşa veriyorlar mı ki, zararlarına vatandaşı ortak ediyorlar" ifadesiyle tepkisini gösterdi.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Günlerdir elektrik dağıtım şirketlerinin fazladan aldığı ücretleri geri ödenmesi ve tekrar alınmaması için yasal düzenleme yapılmasını beklediklerini vurgulayan Altay, "Ancak bırakın geçmişte alınanların geri ödenmesini, gelecekte alınacaklar dahi yasal hale getirilmek isteniyor. Gerekçe ise özellikle 'kayıp kaçak ve diğer bedeller tüketicilere yansıtılmasa elektrik iletimi yapılamaz' şeklindedir. Ne yani bugün bir banka batık kredilerini, kredisini ödeyen dürüst müşterilerinden mi tahsil etmesi gerekiyor? Bunun yanında elektrik dağıtım şirketleri kazançlarından vatandaşa veriyorlar mı ki, zararlarına vatandaşı ortak ediyorlar." ifadelerini kullandı.

'KAYIP KAÇAKLARIN VATANDAŞTAN TAHSİL EDİLMESİ KUL HAKKIDIR'

Dört kişilik bir ailenin elektrik faturasının aşağı yukarı 100 TL geldiğini, dar gelirli bir aile için bu rakamın yüksek bir bedel olduğunu belirten Altay açıklamasını şöyle sürdürdü: "Son zamla 740 TL aylık alan bir emeklinin nasıl geçineceği hiç düşünüldü mü? Asgari ücretle çalışan bir işçinin, aldığı ücretle nasıl geçinilir hesap edildi mi? Adaletin önce vicdanlarda başlaması gerekiyor. Yoksa kanun, yasa, tasarı hepsi boştur. Kayıp kaçak, açma kapama, sayaç okuma bedellerinin haksız şekilde vatandaştan tahsil edilmesi kul hakkıdır. Vatandaşın hakkını koruması için seçtiği vekiller, vicdanlarının sesini dinleyerek hak gasbını yasallaştıran düzenlemeye ortak olmamaları gerekir. Eğer bu ücretler yasalaşırsa hukukun üstünlüğü değil, güçlünün üstünlüğü ile karşı karşıya kalınacaktır. Bankaların aldığı ücretler bir daha alınmayacak diye bekliyorduk ancak kart yıllık aidatı yasalaştığı gibi dosya masrafı halen vatandaştan kesiliyor. Taşeron sistemi için yıllardır düzenleme bekleniyor ancak hep sözde kalıyor. İşçilerin hali içler acısı. Şimdi de elektrik faturalardan yansıyan haksız ücretler yasalaşıyor."

Okunma Sayısı: 1265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı