"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Elektrik zammına tepki

03 Nisan 2018, Salı 19:00
Elektrik ve su faturalarında birçok kalemden alınan ücretlerden esnaf ve sanatkârın muaf tutulması gerektiğini vurgulayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Elektrik faturalarında enerji fonu, TRT payı, tüketim vergileri, KDV, dağıtım bedeli, yuvarlama farkı olmak üzere tüketim bedeli hariç 6 ayrı kalemden, su faturalarında atık su bedeli, şube yolu bakım bedeli yani dağıtım bedeli, KDV, çevre temizlik vergisi olmak üzere tüketim hariç 4 ayrı kalemden ek ücret yansıtılıyor.

Bu yansıtılan ücretler elektrik faturasının toplam yüzde 49’u, su faturasının toplam yüzde 59’una tekabül ediyor. Yani elektrik faturasında tüketilen miktar, gelen faturanın yarısı, suda ise yarıdan da daha az miktarı. Özellikle dağıtım bedeli ve sayaç okuma bedeli kaldırılmalı. Ankara’da şube yolu bakım bedeli olarak faturaya yansıyan 5 TL’lik bu bedel hem esnafı hem vatandaşı zorluyor. Eskiden su faturaları elektriğin üçte biri kadar gelirdi şimdi su elektriği solladı” ifadelerini kaydetti.

Bu zamlar esnafın ışığını söndürür

İndirim beklerken zam yapılmasının şaşırtıcı olduğunu belirten Palandöken, “Bugün esnaf sokağını temizlemez ve aydınlatmaz ise her yer karanlık ve kirli olur. Sokağını temizleyen ve aydınlatan esnafın elektrik ve su faturalarında mutlaka indirime gidilmeli. Elektriğe Ocak’ta yüzde 8.08, Nisan’da yüzde 2.89 olmak üzere ilk 3 ayda 2 kez zam yapılmış oldu. Biz indirim beklerken bu zam şaşırttı. Elektrik zamları esnafın ışığını söndürür. Esnaf sürekli değişen ve gelişen dünyada teknolojiye ayak uydurup, mantar gibi çoğalan zincir market ve AVM’ler ile yarışmak durumundadır. Az sermayesi olan esnafın kazancı da kendisine göredir. Vergilerin yanı sıra ve bu haksız rekabet ile başa çıkmaya çalışan esnaf elektrik ve su faturasındaki tüketim bedeli dışındaki ücretlerden muaf olmalıdır. Ya da dağıtım ve okuma bedellerinde esnafa özel tarife uygulanmalıdır. Her zaman korunup desteklenmesi gereken kesim esnaftır. Esnaf sokağın aydınlığıdır. Bu zamlar onun ışığını söndürür” dedi.

DHA

Etiketler: elektrik, zam
Okunma Sayısı: 2976
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ramazan kanat

    3.4.2018 21:05:04

    Az olmuş biraz daha eklesinler.yırtıklarını fakir fukaradan bu şekilde aldıklarıyla dikiyorlar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı