"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En ucuz elektrik faturası 103 TL

05 Ocak 2018, Cuma 11:48
Elektrik Mühendisleri Odası’na göre son yapılan yüzde 8,8 elektik zam ile bir aile asgari elektrik tüketimi için ayda 103 TL fatura ödeyecek.

Asgari ücret cebe girmeden eriyor. Vatandaş yeni yılda yapılan yüzde 8,8 zamla aylık en az 103 TL elektrik faturası ödeyecek. Enflasyonun da etkisiyle gıda ürünlerine zam gelirken, asgari ücretliye verilen 200 TL’lik zam cebe girmeden diğer zamlara gitti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2015’te bin 455 TL iken 2016’da bu rakam bin 642 TL’ye yükseldi. Türk-İş’in araştırmasına göre, 2017 Aralık ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 608 TL.

YOKSULLUK SINIRI 5 BİN TL

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 bin 238 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin bin 603 TL olarak belirlendiği ülkede bu paranın hangi harcamalara yeteceği merak konusu. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olan yeni elektrik tarifelerine göre meskenler, elektriği yüzde 8,8 zamlı kullanmaya başladılar. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) en az 230 kilovat saat olarak öngördüğü bir ailenin asgari elektrik tüketimi için ödenecek fatura aylık 94 TL’den 103 TL’ye çıkacağına dikkat çekti.

EN ÇOK ELEKTRİK KONUTLARDA TÜKETİLİYOR

Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin 280 milyar kilovat saat olduğu ve bunun da yüzde 22’sini mesken kullanıcılarının oluşturduğuna ilişkin veriler dikkate alındığında, yapılan yüzde 8,8’lik zam nedeniyle 2018 yılında yalnızca konut kullanıcılarından yaklaşık 2,3 milyar TL daha fazla elektrik bedeli tahsil edilecek. Bu fazladan tahsilatın yaklaşık 904 milyon TL’lik bölümü dağıtım, iletim ile kayıp ve kaçak bedeline, 911 milyon TL’lik bölümü enerji üretim şirketleri ile perakende satış şirketlerine, kalan 413 milyon TL’lik bölümü ise vergi ve fon geliri olarak devletin kasasına girecek. Cumhuriyettin haberine göre, EMO'nun elektrik zamlarıyla ilgili yaptığı açıklamasında şu tespitlere yer verildiği belirtil: "Elektrik zammının büyük bölümü enerji maliyetinden değil, dağıtım bedelinden kaynaklandı. Çıplak enerji ve perakende hizmete yüzde 7, kayıp ve kaçak, dağıtım ve iletim bedellerine yüzde 12,7 zam yapıldı."

KİRAYA ÇALIŞIYORUZ

TÜİK’in hanehalkı bütçe araştırmasının 2016 sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25,2 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 19,5 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları alıyor.

Okunma Sayısı: 2164
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı