"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Endişelendiren açıklamalar: Ne yazık ki tasarrufta da sınıfta kaldık!

03 Eylül 2017, Pazar 11:21
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan "İsrafın Boyutu" incelemesinde, Türk halkının tasarruf yapma oranı yüzde 14’te kaldı, akıllı telefon kullanımı ise yüzde 84’ü buldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlıkça "Tüketici İsrafın Boyutlarının İncelenmesi" adıyla yapılan araştırma, 7 bölgeden 26 kent merkezinde, 18-69 yaş arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Araştırmada, özellikle her yıl ramazan ayında sıkça gündeme gelen ekmek tüketimine ilişkin de veriler yer aldı. Türk halkının yüzde 66'sı her gün ekmek satın alırken, yüzde 96,8'i ambalajsız ekmek tükettiği bilgisinin de verildiği açıklamada, ambalajsız ekmek satın alanlar bir seferde ortalama 3 adet, ambalajlı ekmek alanlar bir seferde ortalama 1,7 paket ekmek satın aldığı belirtildi.

Toplumun yüzde 8,6'sının ekmeği çöpe atma eğilimi gösterdiğine ve haftada kişi başı 226 gram ekmeğin tüketmeden çöpe atıldığına işaret edilen araştırmada, ekmek israfının önlenmesi için bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiği kaydedildi.

Türkiye'de akıllı telefon kullanımının yüzde 84’e ulaştığına dikkat çekilen araştırmada, yüzde 14,7’lik kesimin standart cep telefonu sahibi olduğu, telefonu olmayan kesimin ise yüzde 1,5’te kaldığı ifade ediliyor.

Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7’sinin yılda bir, yüzde 17'sinin iki yılda bir akıllı telefonunu değiştirdiğinin belirtildiği araştırmada, ortalama akıllı telefon değişim süresinin ise 3,2 yılda bir olarak hesaplandığı vurgulandı.

Otomobil sahiplerinin yüzde 10'u 2-3 yılda bir otomobil değiştiriyor

Araştırmaya göre, Türkiye'nin yüzde 27'sinin otomobil sahibi olduğuna dikkat çekilerek, otomobil sahiplerinin yüzde 10'unun 2-3 yılda bir otomobilini değiştirdiği, ortalama değişim süresinin ise 6,2 yılda bir olarak görüldüğü ifade edildi.

Tasarruf yapma oranının ise yüzde 14'te kaldığına dikkat çekilen araştırmada, kamuoyunun yüzde 56'sı gelir yetersizliği nedeniyle yüzde 26'sının ise borçları olduğu için tasarruf yapamadığı bildirildi.

Araştırmada, gazete, kitap, dergi için para harcamak, kamuoyunun yüzde 57'sinin için zorunlu ihtiyaç olarak algılanırken taksiye binmek, abur cubur tüketmek, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, kültür sanat konularına para harcamak ihtiyaç dışı tüketim olarak görüldüğü kaydedildi.

"Tasarrufa yönelmek sağlıklı büyümenin gereği"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin büyüme hedefleri doğrultusunda tasarrufun sağlıklı büyümenin bir gereği olduğunu belirterek, tasarruf denilince sadece, finansal anlamda yapılacak birikimin değil, aynı zamanda israf boyutundaki tüketimlere de ket vurulması gerektiğini vurgulandı.

Otellerin açık büfelerinden tutun da sofralardaki ekmeğe kadar Türk halkının "misafir gelir" endişesiyle bile evde fazladan ekmek bulundurma anlayışına sahip bir toplum olduğunun altını çizen Tüfenkci, "Bu toplumumuzun misafirperverliğini gösteriyor ama öte yandan israfa da kapı aralıyor. Özellikle ekmeğin saklama koşullarına dikkat edilmeli, ihtiyacımız kadar alınmalı ki israfın önüne geçilsin. Aynı şekilde evlerimizde kullandığımız elektrik ve su konusunda da tasarruflu olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, ihtiyaç sahiplerini düşünüp ona göre hareket edilmesini isteyerek, Türkiye'de kıt olan kaynakların daha verimli değerlendirilmesi, çocuklara ve gençlere hayatın her alanında israftan kaçınmanın ve tasarruf yapmanın öğretilmesi gerektiğini bildirdi.

Araştırmadan da görüldüğü üzere akıllı telefon konusunda önlenemez bir tüketim çılgınlığının olduğuna işaret eden Tüfenkci, "İhtiyaçtan çok, artık modeli göz önüne alınıyor. Bu da beraberinde israfı getiriyor. Gelecek nesillerimiz için israftan uzak durmalı, sağlıklı büyümenin gereğini yerine getirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

***

Okumak için tıklayınız:

Gıda israfından kaçının

***

Konuyla ilgili önemli haberler ve makaleler:

İsraf edilen ekmekle 4,5 milyon kişi doyar

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/israf-edilen-ekmekle-4-5-milyon-kisi-doyar_440633

Korkunç bir israf daha!

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/korkunc-bir-israf-daha_440346

Endişelendiren israf

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/ramazan-ayinda-endiselendiren-israf_434953

Yoksulluk terörü doğuruyor: Terör bataklığı zekatla kurutulur

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/yoksulluk-teroru-doguruyor-teror-batakligi-zekatla-kurutulur_418446

Korkutan açıklama: ''İsraf ettiğimiz gıda maddeleriyle Suriye’nin tamamı doyar''

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/korkutan-aciklama-israf-ettigimiz-gida-maddeleriyle-suriye-nin-tamami-doyar_430645

'İsraf'ta sınır tanımayan dünyaya çağrı: Yarım milyon çocuk tehlikede!

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/israf-ta-sinir-tanimayan-dunyaya-cagri-yarim-milyon-cocuk-tehlikede_430403

Büyük israf!

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/buyuk-israf_429823

İsraf etme, herkes doysun! 25 milyarlık meyve sebze çöpe gidiyor...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/israf-etme-herkes-doysun-25-milyarlik-meyve-sebze-cope-gidiyor_428679

Dünyaya 'Afrika' çağrısı: 20 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya!

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyaya-afrika-cagrisi-20-milyon-kisi-aclik-tehlikesiyle-karsi-karsiya_425120

İsraf etme, herkes doysun!

Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda 1.8 milyar insanın açlık çekerken 2 milyar insanın obez olduğu vurgulandı.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/israf-etme-herkes-doysun_419075

Ailede iktisat dersleri

Peygamberimiz (asm) “İktisat eden maişetçe aile belâsını çekmez!” der. Bediüzzaman Hazretleri 19. Lem’a olan İktisat Risalesinde bu hadis-i şerifin yorumunu yapar.

Yazımız bu hadisin sırrını en küçük dairelerimizden olan ailemizde nasıl yaşadığımız üzerine…

Kanaat, iktisat ve şükür kavramlarının “bir hayat tarzı” olarak günlük yaşantımıza aktarmak çok önemli. İsrafın yol açtığı dengesizlik hayatları alt üst ediyor zira.  

Yaşadığımız günler bunun sayısız ibretli örnekleriyle dolu. Aşağıdaki örnekler tüketirken tükendiğimizin canlı fotoğrafları hükmünde...

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yasemin-gulecyuz/ailede-iktisat-dersleri_391470

57,3 milyon dolara satılan 'eser' ve bu 'rekor' satışın düşündürdükleri...

Akla kapı açıp, kişilerin seçme ve tercih hakkını ellerinden almayarak farklı açılardan düşünmeye küçük bir davet...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/57-3-milyon-dolara-satilan-eser-ve-bu-rekor-satisin-dusundurdukleri_396592

Dehşet veren israfa dikkat çekti!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Türkiye'de günde üretilen 91 milyon ekmekten 5 milyona yakını tüketilmeyip çöpe gidiyor." dedi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/dehset-veren-israfa-dikkat-cekti_419037

1 milyar insan açlık sınırının altındayken, 1.3 milyar kişi de obeziteyle boğuşuyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odasınca gerçekleştirilen "9. Gıda Mühendisliği Kongresi"nin sonuç bildirgesinde, 1 milyar insanın açlık sınırının altında yaşamaya çalışırken, 1,3 milyar kişinin de obeziteye bağlı sağlık sorunlarıyla uğraştığına yer verildi.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/1-milyar-insan-aclik-sinirinin-altindayken-1-3-milyar-kisi-de-obeziteyle-bogusuyor_369820

İsrafa dikkat çekmek için 4 yıldır çöpten yiyecek topluyor

İsveç'in Göteborg kentinde yaşayan Andrea Kretz Ottander, ekonomik durumu iyi olmasına rağmen israf edilen yiyeceklere dikkat çekmek için 4 yıldır sadece çöpten topladığı ürünleri yediğini belirtti.

Marketlerin çöpe attığı yiyecekler sayesinde dünyada aç ve fakir insan kalmayacağını savunan 23 yaşındaki Andrea Kretz Ottander, marketlerin bu israfına karşı 4 yıldır yiyeceğini içeceğini çöpten karşılayarak yiyecek israfına savaş açtığını ifade etti.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/israfa-dikkat-cekmek-icin-4-yildir-copten-yiyecek-topluyor_339140

34 ülke halkını doyuramıyor

Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde 34 ülkenin çatışma, kuraklık, sel ve benzeri nedenlerle halkını doyuracak gıdadan yoksun olduğunu belirtti.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/34-ulke-halkini-doyuramiyor_388990

Yemen'de 500 bin çocuk beslenemiyor

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, çatışmaların sürdüğü Yemen'de yarım milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayati tehlikeyle karşı karşıya. Çocuklar, gelişimlerini tamamlayamıyor.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/yemen-de-500-bin-cocuk-beslenemiyor_369638

'İsraf'ın fotoğrafını çekti!

Yeni Asya yazarı Osman Zengin; asrımızda önüne geçilemeyecek şekilde artan ve bir kanayan yara olarak dehşet veren 'korkunç israf'ın fotoğrafını çekti adeta.

Zengin; hemen hemen hergün on binlercesiyle karşılaşılan israf örneklerinden ibret veren birtanesini fotoğrafladı ve kendisini şaşkına çeviren bu israf örneğini şöyle aktardı;  

''İsraf o kadar başını aldı gitti ki, bu insanları anlamak mümkün değil. Dün caddede yürürken, caddenin üzerine bırakılan bu gardropa şaşırdım kaldım. Hanımların "yeter artık yıllarca bunun yüzüne bakıp durdum, değiştirmek istiyorum"un hışmına uğramış gibi. Hâlbuki gördüğünüz gibi ( ve özellikle de kasden aynanın karşısına geçerek resmini çektim dolabın ki, nasıl vaziyette olduğu görünsün diye) yeni ve kullanılır durumda. Bir iki küçük tamirat icab eder belki ama... Yani; yazıktır, günahtır. Allah, israfı sevmez.''

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/israf-in-fotografini-cekti_353477

''Bizden daha muhtaçlar var'' deyip yardımları almıyor

Konya'da damı akan iki odalı evde 4 çocuğuyla yaşayan Ramazan Yarım, Hadim Kaymakamlığının aylık para, gıda ve ev yardımı teklifini, "Bizden daha muhtaç insanlar var." diyerek kabul etmiyor. Yarım, kendinden habersiz bir tanıdığının girişimi üzerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından karşılıksız verilen 3 bin lirayı da "borç" sayılması şartıyla aldı.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/bizden-daha-muhtaclar-var-deyip-yardimlari-almiyor_417393

Ailede iktisat dersleri

Peygamberimiz (asm) “İktisat eden maişetçe aile belâsını çekmez!” der. Bediüzzaman Hazretleri 19. Lem’a olan İktisat Risalesinde bu hadis-i şerifin yorumunu yapar.

Yazımız bu hadisin sırrını en küçük dairelerimizden olan ailemizde nasıl yaşadığımız üzerine…

Kanaat, iktisat ve şükür kavramlarının “bir hayat tarzı” olarak günlük yaşantımıza aktarmak çok önemli. İsrafın yol açtığı dengesizlik hayatları alt üst ediyor zira.  

Yaşadığımız günler bunun sayısız ibretli örnekleriyle dolu. Aşağıdaki örnekler tüketirken tükendiğimizin canlı fotoğrafları hükmünde...

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yasemin-gulecyuz/ailede-iktisat-dersleri_391470

BEDİÜZZAMAN'DAN İKTİSAT VE KANAAT ÇAĞRISI

İsraf yüzünden bereket kalkıyor, fakirlik ziyadeleşiyor!

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi, Kur'an-ı Hakim'in ve Peygamber Efendimizin -Aleyhissalatu Vesselam- şiddetle menettiği israfın dehşetine bereketin kalkmasına sebep olduğu ve fakirliğin artmasına neden teşkil ettiği cihetleriyle dikkat çeker ve Risale-i Nur talebelerine 'bitmek, tükenmek bilmeyen bir hazine' olan kanaat ve iktisadı tavsiye eder.

Risale-i Nur'dan Lem'alar isimli eserden iktisat ve kanaate, israf ve tebrize ((boş yere malını saçıp savurma)) dair olan 19. Lem'ayı okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/lemalar/#352

AA

Etiketler: tasarruf, israf
Okunma Sayısı: 2247
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı