"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Enerji borcu saatli bomba gibi’

13 Temmuz 2018, Cuma 23:26
Bloomberg.com, 51 milyar dolarlık enerji borcu olan Türkiye’yi patlamaya hazır bir saatli bombaya benzetiyor.

Haber sitesi, Türk enerji üreticilerinin bankalar açısından en büyük risklerden birini teşkil ettiğini bildiriyor. Habere göre enerji üreticileri son 15 yıldır birçok projeye milyarlarca dolarlık yatırım yaptı. Ancak liranın değerinin hızla düşmesi ve yaşanan kayıpların elektriğin fiyatı yükseltilerek telafi edilememesi, Ankara’daki Elektrik Üreticileri Birliği’ne göre bazı enerji firmalarının dolar üzerinden olan borç ödemelerinden daha az gelir elde etmelerine yol açıyor. 2010 yılından bu yana liranın dolar karşısındaki değerinin yüzde 69 oranında azaldığına dikkat çeken Bloomberg, TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu’nun konuya ilişkin görüşlerine yer veriyor. İmamoğlu, ”Döviz şoku nedeniyle maliyetler yükselirken bir yandan da şirketler buna ayak uydurabilecek şekilde fiyat ayarlaması yapamıyor. Bunun nedeni, mali sorunlara yol açan devlet kısıtlamaları ve fiyat tavanı uygulamaları” diyor.

***

Borsada üç günlük kayıp: Yüzde 10

 

Borsa İstanbul’daki kayıp üçüncü güne taşındı.  Önceki gün dolarda bankalararası piyasada son işlemler 4.8785 liradan yapılırken, Borsa İstanbul günü yüzde 1.88 kayıpla 89.571 puandan tamamladı.  Borsada üç gündür de işlem hacmi rekorları kırılıyor. Yoğun satış nedeniyle Borsa İstanbul’da işlem hacmi 12 milyar liranın üzerinde gerçekleşiyor. Buna göre Borsa İstanbul’un üç günlük kaybı da yüzde 9.75’i buldu. Önceki gün Erdemir, Kardemir, Tüpraş, Arçelik, Çelik Halat gibi hisselerde yoğun satış yaşandı. Bu hisselerin bulunduğu sanayi endeksi de borsadaki düşüşün lokomotifi oldu. Düne kadar bu işi bankacılık endeksi yürütüyor, sanayi endeksi kaybı sınırlıyordu. Türkiye’nin güçlü şirketlerinin hisselerindeki yabancı satışı dikkat çekerken holdinglerdeki hareket de sertti. Türkiye’nin iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS’leri ise 7 puan artışla 337 puana yükseldi ve 1 ayın zirvesine çıktı. 

AA

Etiketler: enerji, borç, borsa
Okunma Sayısı: 1524
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı