"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Enflasyon beklentisi arttı

10 Temmuz 2018, Salı 00:53
Enflasyon beklentisinin yıl sonu yüzde 20’yi bulabileceği bildirilirken, yüksek enflasyon iğneden ipliğe zam olarak geri dönecek denildi.

Yılbaşından itibaren iğneden ipliğe tüm vergi ve cezaları otomatik zamlandıran yeniden değerleme oranı şimdiden yüzde 16.57’ye ulaştı. Bu oranın ekim ayına kadar yüzde 20’leri aşmasından endişe ediliyor. Sözcü’de yer alan habere göre, vatandaş seçimlerin ardından birbiri ardına gelen zam ve vergi artışlarıyla enflasyonun şokunu yaşarken, özellikle Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) olağanüstü yükseliş, önümüzdeki dönemde uygulanacak zamların çok daha yüksek seviyelere ulaşacağının somut işaretlerini vermeye başladı. Yüksek enflasyonun yüksek zam baskısı bu yıl ilk olarak alkollü içeceklerle sigarada ortaya çıktı. İlk 6 ayda gerçekleşen yüzde 15.52’lik Yİ-ÜFE, alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) doğrudan zam olarak yansıtıldı. Yüzde 15.52’lik Yİ-ÜFE oranı, aynı şekilde sigara üzerindeki maktu ÖTV’ye de direkt uygulanacaktı. Hükümet, enflasyonun daha fazla yükselmesini önlemek için bu zammı önümüzdeki yılın temmuz ayına kadar, bir yıl erteledi.

Asıl zamlar yolda

Geçen yılın temmuz ayında yüzde 7.82 olan 6 aylık Yİ-ÜFE’nin bu yıl yüzde 15.52’ye yükselmesi otomatik vergi zamlarındaki artışı gözler önüne seriyor. Ekim ayında netleşecek yeniden değerleme oranıyla ortaya çıkacak. 6 aylık Yİ-ÜFE sadece içki ve sigara için otomatik zam niteliği taşırken, iki yıllık Yİ-ÜFE ortalamasıyla oluşan yeniden değerleme oranı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) pasaporta, trafik cezalarından harçlara, Emlak Vergisi’nden ehliyete kadar hayatımızın hemen her alanındaki vergileri yılbaşından itibaren yükseltiyor. Enflasyonun iki yıldırtırmanışta olması ve yeniden değerlemeyi  belirleyen Yİ-ÜFE’nin şimdiden 16.57’ye ulaşması asıl büyük zamların yolda olduğunu gösteriyor. Bu oran geçen yıl haziranda yüzde 9.98 seviyesinde kalırken ekimde 14.47’ye ulaşmıştı.

Ev kiraları artacak

Enflasyonun aşırı yükselmesi, genel olarak enflasyona endeksli imzalanan kira sözleşmelerini de vuracak. Yıllık bazda bakıldığında, haziran sonu itibarıyla Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 15.39, Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 23.71’e ulaştı. Bu da kira sözleşmelerini TÜFE üzerinden yapan kiracıların yüzde 15’in, Yİ-ÜFE’ye göre yapanların da yüzde 23’ün üzerinde zamla karşı karşıya kalabileceklerini işaret ediyor.

***

En çok dolar kazandırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Haziran ayı ‘Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’ verisini açıkladı. Buna göre, Haziran ayında en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,40, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,81 oranlarıyla dolarda gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından euro yüzde 0,24 oranında yatırımcısına kazandırırken; külçe altın yüzde 0,77, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,85, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 6,11 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,21 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro yüzde 0,65 oranında yatırımcısına kazandırırken; külçe altın yüzde 0,36, mevduat faizi yüzde 1,45, DİBS yüzde 5,72 ve BIST 100 endeksi yüzde 8,84 oranında yatırımcısına kaybettirdi. (DHA)

Etiketler: enflasyon
Okunma Sayısı: 2440
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı