"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Enflasyon hülle ile ötelendi

05 Ocak 2019, Cumartesi 01:12
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozanoğlu, enflasyonun hülle yöntemiyle önümüzdeki aylara ötelendiğini savundu.

SEÇİM İÇİN ERTELENDİ

PROF. KOZANOĞLU, Kasım ve Aralık aylarına özel vergiler düşürüldüğünü belirterek, “KDV ve ÖTV'den vazgeçince enflasyon daha düşük çıktı. Uygulama seçimler sebebiyle Mart sonuna kadar ertelendi. Ama sonrasında enflasyon tekrar fırlayacak” dedi.

Enflasyon baskıyla düştü

Prof. Yalçın Karatepe ise, enflasyonla ilgili bir başarı hikâyesinin olmadığını belirterek, "İnsanlarda satın alacak para kalmadı. Yurtiçi talep düştü. Baskıyla fiyatlar düşürüldü. Vergi indirimi uygulanıyor. Enflasyondaki gerileme bu sebepten" diye konuştu.

***

Enflasyon hülle yapılarak ötelendi

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozanoğlu, enflasyon verilerini değerlendirdi. Kozanoğlu, enflasyonun hülle yöntemiyle önümüzdeki aylara ötelendiğini vurguladı.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozanoğlu, enflasyonun hülle yöntemiyle önümüzdeki aylara ötelendiğini vurguladı.

Sputnik’te yer alan habere göre Kozanoğlu, “İnsanların satın alma gücündeki gerileme ekonomide olumsuz. Bu faktör enflasyonu ılımı hale getirdi. Yurttaşlarımız biliyor ki enflasyon yükseldi gelirleri daha az arttı. Alabildikleri ürün sayısı azaldı.’’ dedi.

Hülle’nin söz konusu olduğunu belirten Kozanoğlu, ‘’Ekonomi politikalarının öngörülebilir olması gerekiyor. Ekonomideki belirgin daralma nedeniyle otomatik olarak vergi gelirleri düşecek. Bir de ÖTV ve KDV kaldırınca da gerileme olacak. Önümüzdeki dönemde uzmanlar bile bütçe seyrinin ne olacağını tahmin edemiyorlar. Bir dolu kalem var: Devletin kredi garanti fonundan kaynaklanan hazine garantileri söz konusu. Konkordatolardan nasıl maliyetler çıkacak? Altyapıya köprüye verdiklerimizden nasıl para gidecek? Ekonomi daraldıkça buraların hepsinden bütçeye ciddî yükler gelecek. Bunun sonucunda bütçe açıkları tırmanacak. Belki bu kriz dönemlerinde rastlanan bir olgu, ama maliye bakanına bakılırsa  malî disiplin uygulayacağız diyor. Ama bunun sonunda yaşanan sürecin faturasının sade vatandaşa çıkması söz konusu.’’ ifadelerini kullandı.

‘Ekonomi canlanırsa döviz talebi canlanır’

Dövizdeki en önemli faktörün kredi garanti fonundan alınan krediler olduğunu belirten Kozanoğlu, “Ekonomi kapasitesi ısıtıldı. Ellerindeki parayı dövize yönelttiler. Ekonomi fazla ısıtılıp ithalat artınca dövize yönlendirildi. Bu da TL’nin değer kaybına yabancı paraların kazanmasına yol açtı. Ekonomi daralırken, daha az ithalat yapılıyor ithalat kaynaklı döviz talebi bıçak gibi kesildi. Bunun sonucu olarak da bu süreci yaşıyoruz. Ekonomi durgun halini devam ettirirse döviz kurlarının makul düzeni sürer. Ekonomi ne zaman canlanırsa döviz talebi tekrar canlanır.” diye konuştu. 

***

‘İnsanlarda satın alacak para kalmadı’

RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına konuk olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yalçın Karatepe, enflasyon rakamlarını ve ekonomideki son durumu değerlendirdi. İktidarın yansıttığı gibi bir başarı hikayesinden söz etmenin mümkün olmadığını belirten Karatepe, önceki aylara göre yaşanan düşüşün bir kaç sebebi olduğunu söyledi. Karatepe, “Burada birkaç faktör var. Biri yurtiçi talebin azalmış olması. İnsanlarda satın alacak para kalmadı. İkincisi Ekimden beri enflasyonla mücadele programı var. İşyerlerine baskı uygulayarak fiyatlar indirildi. Petrol fiyatlarının gerilemiş olmasından kaynaklanan bir avantaj var. Bunun etkisini ulaştırma endeksinde görüyoruz. Bir de vergi indirimleri uygulanıyor. Buradan kaynaklanan etki de var” dedi. Çalışanlara enflasyon baz alınarak zam yapıldığını söyleyen Karatepe, gıda enflasyonunun yüksek olduğuna dikkati çekti. Karatepe, önceki gece döviz kurlarında yaşanan hareketliliğe de değinerek, “Yeni yıla gireli birkaç gün olmasına rağmen dolarda yüzde 4’lük bir artış var. Türkiye ekonomisinin 2019’da zor bir yıl geçireceğini hepimiz görüyoruz” dedi.

Etiketler: enflasyon
Okunma Sayısı: 6524
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı