"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Enflasyon rakamları, yıl sonunda çift haneli rakama ulaşacak

07 Ekim 2015, Çarşamba 16:09
Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, memur maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ve yıl sonunda enflasyonun çift haneli rakamları görebileceğine dikkat çekti.

Bayraktar, "Enflasyon rakamları, ekonomi böyle giderse yıl sonunda çift haneli rakama ulaşacak." dedi.

Kamu Sen Erzurum İl Temsilcisi Bayraktar, yaptığı açıklamada geçen enflasyonun artış gösterdiğini belirtti. Kamu Sen İl Temsilcisi, yıl sonunda enflasyonun çift haneli rakamları görebileceğine vurgu yaptı. Bayraktar, siyasi belirsizliğin, dövizdeki dalgalanmanın, ekonomideki durgunluğun vatandaşı iyice dar boğaza soktuğunu dile getirdi. Enflasyon rakamlarının yükseliş gösterdiğini ve memur ücretlerinin hızla eridiğini anlatan Müfit Bayraktar, şunları kaydetti: "Yoksulluk sınırı aylardır istikrarlı bir şekilde yükselirken, önümüzdeki dönemde mevsim etkisiyle birlikte zamlar daha da artış gösterecek. Yıl sonunda enflasyon çift haneli rakamı görecek. Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamları memurların son bir yılda memurların aldıkları zammın tamamının fiyat artışları karşısında eridiğini ortaya koymuştur. Önümüzdeki üç ay boyunca yaşanacak her türlü ekonomik olumsuzluk memurun reel gelirini biraz daha düşürecektir. Asgari geçim endeksi Eylül ayı sonuçları, Türk memuru ve toplumun diğer kesimlerinin enflasyon karşısında belinin biraz daha büküldüğü sonucunu ortaya koymuştur. Özellikle geçtiğimiz yılın aynı ayı ile kıyaslandığında bir yılda 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamalarının 261.09 TL yükseldiği ortaya çıkmaktadır. Buna karşın, geçen eylülden bu tarafa memur maaşları ortalama 176.31 TL artmıştır. Döviz kurlarındaki artış, altın fiyatlarındaki yükseliş, önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da yükselmesine sebep olacaktır. Söz verilmesine rağmen memur emeklileri hala 100 TL ek zammını alamamıştır. Ancak hükümet bütün yetkiler elinde olduğu halde memura ve emekliye umut dağıtma yolunu tercih etmiştir. Hükümetin hemen yapabileceği düzenlemeleri, seçim sonrası için vaat olarak sunması da ilginçtir."

MEMUR GEÇEN AY BİRAZ DAHA YOKSULLAŞTI

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçen eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladığının ve sonuçların iç açıcı olmadığını da sözlerine ekleyerek, şunları söyledi: "Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Eylül 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 134 TL olarak hesaplanırken, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 4 bin 326 Tl olarak belirlendi. Yani memur geçen ay biraz daha yoksullaştı. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,60 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,49 oranında yükselmiş. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Eylül ayında bin 705 TL olarak tahmin edildi. 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2015 verilerine göre günlük 34, 946 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 48,38 TL olmuştur. Eylül 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 43,55’ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Eylül 2015 ortalama maaşının yüzde 27,28’sına denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 70,83’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 29,17’si kaldı."

Okunma Sayısı: 1457
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı