"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Etin fiyatı 6 lira aşağı çekilebilir

18 Şubat 2016, Perşembe 13:32
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TFDF) Genel Başkanı Şemsi Kopuz, ette KDV oranı ve besilik canlı hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1'e düşürülmesi halinde etin 6 lira aşağıya çekilebileceğini söyledi.

TGDF Genel Başkanı Şemsi Kopuz, İstanbul'daki Harbiye Hilton Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında gıda ve içecek sektörünün 2015 yılı verilerini değerlendirdi. Sektör temsilcilerinin de olduğu toplantıda Kopuz, gıda ve içecek sektörününde gündemde yer alan konularda açıklamalarda bulundu.

GIDA SEKTÖRÜNDE 1 MİLYAR DOLARLIK DÜŞÜŞ VAR

2015 yılında gıda sektörü ihracatında 1 milyar dolarlık bir düşüşün olduğunu belirten Kopuz, ''2015 yılı verilerini bir önceki yılla karşılaştırdığımız zaman gıda sektörü ihracatında yaklaşık 1 milyar dolarlık düşüş görüyoruz. Aynı şekilde ithalatta da 500 milyon dolarlık bir daralma söz konusu. Sektörün dış ticaret karşılama oranı 2015 yılında da yaklaşık yüzde 200 oranındaki seviyesini korudu. Sektörün GSYİH içindeki payı 2014 yılında 330 milyar TL iken, bu rakam 2015 yılı ilk 3 çeyreğinde 270 milyar TL civarına ulaşmış durumda. Resmi rakamlar henüz açıklanmadı ama 2015 yılı için sektörün GSYİH içindeki payının yaklaşık 360 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. 440 binin üzerindeki çalışanıyla Türkiye'nin 2. büyük endüstrisi olan gıda içecek sektörü yerini korumaktadır.'' ifadelerini kullandı.

'İTHAL ETTEN ALINAN YÜZDE 15 VERGİNİN YÜZDE 1'E DÜŞÜRÜLMESİ ELZEM'

Ette KDV oranı ve besilik canlı hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1'e düşürülmesi halinde etin 6 lira aşağıya çekilebileceğini vurgulayan Kopuz, ''Bugün karkas et ithalatı gerçekleştirdiğimiz Bosna Hersek'te hayvancılık, bu ithalatı karşılayacak ölçekte değildir. Letonya gibi çeşitli ülkelerden et tedarik edilerek, Bosna Hersek üzerinden ithalat yapılmaktadır. Ayrıca sadece karkas et olarak yapılan ithalat, sektörün deri, sakatat gibi ihtiyaçlarına cevap verememekte, mağduruiyetlere yol açmaktadır. Bu anlamda yapılacaksa canlı hayvan ithalatı hem ihtiyaca yönelik olması açısından hemde helal kesim hassasiyeti açısından daha kıymetlidir. Kamuya bu konuda çağrıda bulunursak, ette KDV oranının ve besilik canlı hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1'e düşürülmesinin, başta tüketici ihtiyacını karşılayabilmek adına elzem olduğunu vurgulayabiliriz. Temel beslenme ihtiyacımız olan etin fiyatını böylelikle 6 lira aşağıya çekebiliriz. Piyasa böylece regüle olmuş olur.'' şeklinde konuştu.

Etiketler: et fiyatları
Okunma Sayısı: 1291
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı