"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Etsiz çiğ köftenin standardı belirlendi

23 Ocak 2018, Salı 15:50
TSE Başkanı Korkmaz: "Tüketime hazır etsiz çiğ köftede kullanılması gereken malzemeler belirlendi ve hazırlanışı kurallara bağlandı" açıklamasında bulundu.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, tüketime hazır etsiz çiğ köftede kullanılması gereken malzemelerin belirlendiğini ve hazırlanışının kurallara bağlandığını bildirdi.

Korkmaz, yazılı açıklamasında, tüketime hazır etsiz çiğ köfte standardının, TSE Teknik Kurul toplantısında kabul edilerek, "Türk Standardı" olarak yayınlandığını belirtti.

Etsiz çiğ köftenin malzemelerine ve hazırlanışına ilişkin standardın, başta ilgili bakanlıklar olmak üzere, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Gaziantep Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Gıda Güvenliği Derneği, üniversiteler ve bu alanda üretim yapan firmaların görüşleri alınarak hazırlandığına işaret eden Korkmaz, bu görüşlerin TSE Standard Hazırlama Merkezi Başkanlığı ihtisas kurullarında değerlendirildikten sonra Teknik Kurul'da kabul edildiği bilgisini paylaştı.

Korkmaz, etsiz çiğ köftenin standartta, "Bulgur, kırmızı biber, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar, domates salçası, domates sosu, biber salçası, şeker, sirke, nar ekşisi, ceviz, badem, fındık, su ve bitkisel sıvı yağların birkaçı veya hepsinin, gerektiğinde mevzuatına uygun katkı maddeleri de katılarak belirli kıvama gelinceye kadar ısıl işlem uygulanmadan elle veya makineyle yoğrulup, dondurularak veya dondurulmadan tüketime hazır hale getirilmiş mamul." şeklinde tanımlandığını ifade etti.

TSE Başkanı Korkmaz, standartta etsiz çiğ köftenin duyusal özelliklerinin de belirlendiğini, kendine özgü renk, görünüş, tat ve kokusunun olması gerektiğini belirtti.

Etsiz çiğ köftenin kimyasal özellikleri belirlenerek koruyucu madde olarak sorbik ve benzoik asit kullanılmasının yasaklandığına dikkati çeken Korkmaz, olası mikrobiyolojik tehlikelerin E.coli, Salmonella ve L. monocytogenes olarak saptandığını kaydetti. 

AA

Okunma Sayısı: 1719
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı