"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fason üreten 1, AR-GE yapan 4 kazanıyor

07 Kasım 2015, Cumartesi 15:51
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, fasonculukla markalaşma arasında büyük fark olduğunu belirterek, “Kopyalayan, fasonculuk yapanla, AR-GE'yi, tasarımı üretime katan arasındaki kilogram fiyat farkı 4 kat." dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliğinde Adana’da düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinliklerinde ‘3. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’nda en başarılı projeler de ödüllendirildi. İlginç tasarımlarıyla öne çıkan projeler inovasyon ruhunu ortaya koyarken, mobilya alanında birbirinden inovatif fikirler KOBİ'lerin ayağına getirildi. Ödül töreninde konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, fasonculukla markalaşma arasındaki farka dikkat çekti. İhracatta kilogram fiyatı 1.6 dolarken, tasarımı, inovasyonu lüks olarak görmeyen gelişmiş ülkelerde bu rakamın 7 dolarlara kadar çıktığını ifade eden Aymen, "Kopyalayan, fasonculuk yapanla, Ar-Ge'yi, tasarımı üretime katan arasındaki kilogram fiyat farkı 4 kat.” diye konuştu. 

Mobilya sektörü ihracatında kilo başı rakamın 3,6 dolar ile ülke ortalamasının üzerinde fakat gelişmiş ülkelerin altında olduğunun altını çizen Aymen, “Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmenin yolu işte aradaki bu farkı kapatmaktan geçmektedir. Tespit basit görünse de çözüm yolu son derece meşakkatli. Biz Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı (MAPP) gibi etkinliklerle hem tasarım, inovasyon kültürünü benimsetmeye çalışıyoruz hem de birbirinden yaratıcı, inovatif projeleri mobilyacılarımızın ayağına getiriyoruz.” dedi.

Öte yandan birinciliği ‘Ahşap Yongası ve Polyester Reçinesinden Hibrit Biyokompozit Malzemesi Üretimi’ projesiyle Mert Yıldırım ve arkadaşları, ikinciliği 'Geçmişin İzleri’ projesiyle Emre Coşkun ve üçüncülüğü de ’FixingMagnetic Mobilya Montajında Manyetik Kullanımı’ projesiyle Mehmet Lütfi Hidayetoğlu kazandı. Birinciye 15, ikinciye 10 ve üçüncüye de 5 bin TL'lik ödül verilirken, dereceye girenler Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle yurtdışında eğitim alacak. MAPP ve ATHİB Dokuma Tasarım Yarışması birincileri 11-14 Kasım tarihleri arasında Helsinki'de yapılacak dünyanın en büyük inovasyon etkinliği SLUSH'da da AKİB tarafından ağırlanacak.

Etiketler: fason, ar-ge
Okunma Sayısı: 2102
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı