"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fındık üreticisi 15 lira fiyat istiyor

26 Temmuz 2015, Pazar 14:17
Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, üreticiler olarak 2015 ürünü fındığının sezon başlangıç fiyatını 15 lira olarak belirlediklerini söyledi.

Yaman, ağustos ayının ilk haftasında Giresun ve yöresinde yeni mahsul fındık hasadının başlayacağını anımsattı. 

Hasadın yaklaşmasıyla başta üreticiler olmak üzere sektörün fiyata odaklandığına işaret eden Yaman, çiftçi ve kendilerinin 15 lira fiyat üzerinde mutabakata vardıklarını belirtti.

Fındık üreticisinin 15 liranın altında fiyata fındık satmayı düşünmediğini ifade eden Yaman, "Üreticiler olarak 2015 ürünü fındığının sezon başlangıç fiyatını 15 lira olarak belirledik. Bu rakamın altında kesinlikle fındık satmayacağız. Kimse bu fiyatın altında ürün almanın hesabını yapmasın. Fiyatı aşağıya çekmek için oyun oynamaya kalkmasınlar. Burada tüm emek çiftçilerimize aittir. Onların alın teridir. Yazıktır, günahtır, vebali de büyüktür" diye konuştu. 

Erim Yaman, 2014 ürünü fındık sezonunun 15 liradan kapandığını, yıl içerisinde fiyatın 22 liraya kadar yükseldiğini kaydederek, "Üreticimiz çok bir şey istemiyor. 15 lira ve üzerinde fiyat talep ediyor. Bu onların hakkı. Hakkı olan bir şeyi talep ediyorlar. Üreticimiz emeğinin hakkı olan fiyata erişene kadar ürününü pazara indirmeyecek" ifadelerini kullandı. 

Giresun'daki ziraat odaları olarak üreticileri bilgilendirerek, pazara az miktara fındık indirmelerini sağlama adına çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Yaman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yıllardır zaten pazara az miktarda fındık indirmelerini sağlama adına çalışmalar yürütüyoruz. Son yıllarda yaptığımız çalışmaların meyvelerini de toplamaya başladık. Bilgilenen, bilinçlenen üreticimiz ihtiyacı kadar piyasaya fındık indirmekte. Aynı tavrımızı sürdüreceğiz. Yine üreticilerimizin emanete fındık vermemeleri için yoğun kampanyalar yürüteceğiz. Pazara az fındık indirmek için her şeyi yapacağız. Böylelikle ürün ihtiyacı doğacak olan sanayici fiyatı artırmak zorunda kalacak. Burada kazanan fındığın asıl sahibi çiftçimiz olacak."

"Fiyatı belirleyecek üç unsur var"

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temek Yanıkoğlu ise 2015 ürünü fındık fiyatının rekolte, üretici ve sanayicinin tavrına göre şekilleneceğini söyledi.

Yanıkoğlu, fiyatın mevcut seviyelerden sezona başlamayacağını belirterek, "Fiyatı belirleyecek üç unsur var. Birincisi üretim miktarı. Bu yıl fazla. İkincisi üreticinin tavrı. Üretici pazara fındığını indirecek mi? Üreticimiz artık bilinçli. Fındığını çok da ucuza satacağını sanmıyorum. Üçüncüsü de sanayici bu fındığı alacak mı? Mutlaka alacak. Eğer çok yüksek olursa almaz. Bu üç unsur fiyatın seyrini tayin edecek. Biz sezonun 10 liranın üzerinde bir fiyattan sezona başlayacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

AA

Etiketler: fındık, giresun, çiftçi
Okunma Sayısı: 2062
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı