"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fındık üreticisine önemli uyarı

30 Ağustos 2017, Çarşamba 20:15
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, “Fiyatlar dip yapmış durumdayken bir de emanete fındık vererek bu avantajı hepten alıcıların eline geçirmenin mantığı yok” dedi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, emanete verilen fındığın fiyatların düşmesine sebep olduğunu belirterek, “Fiyatlar dip yapmış durumdayken bir de emanete fındık vererek bu avantajı hepten alıcıların eline geçirmenin mantığı yok.” dedi. Başaran, yaptığı açıklamada, fındık hasadının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. Karadeniz Bölgesi’nin orta ve yüksek kuşağında fındık hasadının daha yeni başladığını aktaran Başaran, “Bölgede işçilik maliyetini düşürmek amacıyla yerden hasat sistemi var. Bunun yanında sahil kesiminde hasat bitmek üzere. Fındık üreticisi, tek yıllık bitki üreticisi değil. Yani ‘Bu yıl para etmiyor, gelecek sene ben bunu ekmeyelim.’ gibi bir durum söz konusu değil.” diye konuştu.

Emanet fındık alıyor 

Fındığı emanete vermenin fiyatları düşürdüğünü vurgulayan Başaran, şunları aktardı:  “Çiftçinin üzerine büyük yük düşüyor. Piyasayı belirleme gibi yükü var çiftçinin, böyle bir sorumluluk ortaya çıkıyor. Tüm fındık üreticilerinin bu sorumlulukla hareket edeceklerini düşünüyorum. Çiftçilerimizin özellikle emanete fındık vermemek konusunda duyarlı olmalarını istiyorum. Zaten fiyatlar dip yapmış durumdayken bir de emanete fındık vererek bu avantajı hepten alıcıların eline geçirmenin mantığı yok.”  Başaran, bu yıl FİSKOBİRLİK’in alım yapmak istediğini ve bunun üretici için alternatif olabileceğini anlatan Başaran, “Ortağı olsun olmasın, ama ben bütün üreticilerin bu alternatifi değerlendirmesini istiyorum. FİSKOBİRLİK fındık alımına başladı, emanet fındık alıyor. Yetkililer de emanete bırakılan fındığın kesinlikle satılmayacağını söylüyor. Bu da çok büyük bir avantaj. Bu yıl çiftçinin ‘Benim depom yok.’ mazereti ortadan kalkıyor.” ifadelerini kullandı. Dünya genelinde her malın bir bedeli olduğunu dile getiren Başaran, şunları kaydetti:  “Fındık ürünü başka bir ürün ile mukayese edilemez. Allah, bu coğrafyaya fındığı vermiş. Fındık üreticilerinin buğday ve patates üreticileri gibi dönümlerce arazileri yok, bizim arazilerimiz kısıtlı. İnsanlar bu kısıtlı arazilerde, ürettikleri ürünle geçinmek durumunda. O yüzden fındığın dünyadaki yeri belli, bu coğrafyada yetişiyor, değeri de belli. Bu değerin altına da düşürmenin mantığı yok.”  

AA

Etiketler: fındık
Okunma Sayısı: 1511
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı