"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Firma sahipleri 1.300 liralık asgari ücrete karşı

30 Kasım 2015, Pazartesi 15:51
Hükümetin asgari ücreti 1.300 liraya çıkarma sözü tartışılmaya devam ediyor.

Ara kademe ve mavi yaka pozisyonlarda çalışanla işverenleri buluşturan eleman.net tarafından yapılan ankete göre, çalışanların yüzde 94’ü mevcut asgari ücretin yetersiz olduğunu düşünüyor. Asgari ücretin yükseltilmesini isteyen firma yetkililerinin oranı ise yüzde 65. Firma sahipleri, getireceği ek maliyet sebebiyle 1300 liraya karşı.

Eleman.net'in yaptığı ankete, yüzde 57’si asgari ücret karşılığında çalışan 12 bini aşkın aday katıldı. Katılımcıların yüzde 94’ü “Asgari ücreti yeterli buluyor musunuz?” sorusuna “Hayır” yanıtını verirken, “Evet” diyenlerin oranı yüzde 6’da kaldı.

Ankete katılan firma yetkililerine ise iki soru sordu. “Asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesini destekliyor musunuz?” sorusuna “Evet, destekliyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 65 olurken, “Hayır, desteklemiyorum” diyenlerin oranı yüzde 35 oldu.

Asgari ücretin yükseltilmesini desteklemediğini belirten firma yetkililerinin yüzde 32’si, desteklememe nedeni olarak, şirketlere ek maliyet geleceğini gerekçe gösterdi. “Asgari ücret 1.300 TL olursa kayıt dışı işçi artar” diyen yetkililerin oranı yüzde 29 olurken, diğer çalışanlarda da zam beklentisi oluşacağı, istihdam rakamlarının olumsuz etkileneceği ve enflasyonun artacağı diğer nedenler arasında yer aldı.

Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, mevcut asgari ücretin TÜİK tarafından 4 kişilik bir aile için açıklanan 1.361 TL’lik açlık sınırının altında yer aldığına dikkat çekti. Bu nedenle zorunlu ihtiyaçların karşılanması noktasında büyük zorluklar yaşandığını söyleyen Ünsal, “Düzenlemeyle birlikte asgari ücretin bu sınıra yaklaşması, istihdama katılan bireyler ve refah düzeyi için oldukça büyük önem arz ediyor. İşverenler açısından baktığımızda ise maliyetlerin etkileneceğini söylemek tabii ki yanlış olmaz ancak bir işletmenin üçte birini oluşturan işgücü maliyetinin piyasaya zam olarak yansıyacağını ya da işgücü sayısına olumsuz etki yaratacağını düşünmüyoruz. Aksine ülkemizdeki iş sahasının büyük bir bölümünü oluşturan KOBİ’lerin sahip oldukları geleneksel yapının bu artışı kaldırabileceği görüşündeyiz” dedi.

“Asgari ücret üzerinde yapılan artışın zamdan öte iyileştirme olduğunu düşünüyoruz” diye konuşan Ünsal, “Günümüzün enflasyon rakamları ve ekonomik koşullarına baktığımızda, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan vatandaşlarımız için bu bir gereksinim ya da ihtiyaçtan öte zorunluluk haline geldi. Bu noktada çalışanlar için olumlu bir gösterge, yeni işe başlayacak ya da iş arayışında olan adaylar için de motivasyon artırıcı bir etken yaratacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ünsal, asgari ücrete yapılacak artışın genel çalışan ücretlerinde de zam beklentisi doğuracağı ve bu şekilde bir yansıma alacağı görüşüne katılmadığını; işverenlerin tüm girdi ve maliyetlerinde birebir etkiye neden olmayacağını inandığını da sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 1525
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı