"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fiyat farkı çok fazla

02 Mart 2015, Pazartesi
Olumsuz hava şartlarının fiyatlara yansıdığını belirten TZOB Başkanı Bayraktar: Üretici market fiyat farkı kabul edilebilir rakamların çok üzerinde.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubatta da üretici market fiyat farkının kapanmadığını belirterek, “Üretici market fiyat farkı kabul edilebilir rakamların çok üzerinde seyrediyor. Bu fark kapanmalı” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, olumsuz hava şartlarının fiyatlara yansıdığını belirtti. Şubatta da üretici market fiyat farkının kapanmadığına dikkati çeken Bayraktar, “Gece gündüz, yağmur çamur demeden çalışıp, binbir güçlük içinde üretim yapan üreticimizin ürünlerinin 4-5 kat fiyatla tüketiciye ulaşması adil de değil sürdürülebilir de değil” değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, şubat ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 469,61 ile maydanozda görüldüğünü belirterek, “Kuru incirde yüzde 365,39, portakalda yüzde 303,56 olan fiyat farkı, lahanada yüzde 280,31, karnabaharda yüzde 247,53, kuru üzümde yüzde 232,14, marulda yüzde 231,43, elmada yüzde 230,33, nohutta yüzde 206,01, kuru kayısıda yüzde 202,12 düzeyinde” diye konuştu. Üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 57,89 ile patateste görüldüğünü belirten Bayraktar, patatesi yüzde 33,47 ile patlıcan, yüzde 33 ile yeşil soğan, yüzde 26,17 ile ıspanak, yüzde 21,47 ile limon, yüzde 20,18 ile sivri biber fiyatlarının takip ettiğini belirtti.  

TABİÎ FELÂKETLERİN ETKİLERİ

Üreticilerde fiyatı artan ürünlere bakıldığında, fiyatı en fazla artan ürünün patates olduğunu belirten Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebepleriyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Geçtiğimiz ay yaşanan dondan etkilenen ürünlerden biri de patates. Özellikle Ödemiş’te dondan zarar gören patateste yaşanan kayıp, fiyatlara yansıdı. Don nedeniyle patates, ihracat dönemi olması ve arzın örtü altından sağlanması dolayısıyla patlıcan, biber, salatalık fiyatlarında artış yaşandı. Limonda görülen fiyat artışında ise yataklık olarak tabir edilen limonların piyasaya arz edilmesi etkili oldu. Üreticilerde fiyatı en fazla düşen ürün domateste olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün sevkiyatlarında yaşanan sıkıntı fiyatlara yansıdı. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiği görülüyor.” 

 

AA

Okunma Sayısı: 736
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı