"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

GDO’lar yerine ekolojik tarım desteklenmeli

05 Ağustos 2017, Cumartesi
Biyogüvenlik Kurulu GDO’lu 3 soya ve 1 mısır ürününün daha hayvan yemi olarak kullanılmak üzere ithalatına izin verdi ve karar Resmî Gazete’de yayımlandı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) talebi üzerine alınan kararla birlikte ülkemizde ithalatına izin verilen GDO’lu soya sayısı 10, GDO’lu mısır sayısı ise 26 oldu. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: GDO’lu ürünlerin doğrudan gıda ürünlerinde kullanımı yasak; ancak hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve bu niyetle kullanılıp ithal edilebiliyor. Bu durum gıda güvenliğimiz konusunda çok büyük bir tehlike ve belirsizlik doğuruyor. Öncelikle GDO’lu yemlerle beslenen hayvansal ürünler aracılığıyla GDO dolaylı yoldan soframıza gelebiliyor; ikincisi de GDO’lu ürünler hayvan yemi olarak kullanılmak üzere ülkeye girdikten sonra bu ürünlerin hangi alanlarda kullanıldığına dair bir takip sistemi yok.

Mart ayında Hürriyet’te yayınlanan haberle ortaya çıkan Adana’daki GDO’lu ekmek örneğinde olduğu gibi, söz konusu GDO’lu ürünler çeşitli gıda üretiminde kullanılabiliyor. Üstelik bu durumu GDO’lu ekmek skandalı sonrası eski Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yapılan 2016-2017 yıllarında yapılan GDO denetimlerinde 7 üründe GDO tespit edildiğini belirterek doğrulamıştı. Bakan Çelik GDO’lu ürünlerin ne olduğunu ve hangi firmalar tarafından üretildiğini açıklamadı. İthaline izin verilen 4 ürün Monsanto ve BASF şirketlerine ait.

GDO’lar yerine ekolojik tarım desteklenmeli!

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, biyolojik çeşitliliğimizi tehdit ediyor. GDO, yemler yoluyla hayvan dokusuna geçerek insana da zarar verir. Bazı GDO’ların kanser, alerji gibi hastalıklara neden olabileceği araştırmalarla da ortada.  Ayrıca pek çok GDO çeşidinin sağlık açısından nasıl bir tahribata yol açacağı henüz bilinmiyor bile. Yani durum, düşündüğümüzden daha vahim. Ekolojik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini ihtiva eden bir tarım şekli olduğu için sentetik, kimyevî ilâçlar ve kimyevî gübrelerin kullanımına karşıdır. Üretimde, ürünün kalitesini yükseltmeyi amaçlar. Organik tarımla üretilen ürünlerde GDO kesinlikle yasaktır.

GDO’lu hayvan yemlerinin ülkeye girişi derhal yasaklanmalı

Türkiye, doğru bir ekim/üretim planlamasıyla hayvan yeminde kendine yetebilir duruma gelebilir ve bu duruma gelinceye kadar da GDO’lu hayvan yemi yerine GDO’suz hayvan yemi ithal edebilir. GDO’yla ilgili esneme tedbirler yerine, tabiî hayatın sürdürülebilirliğini esas alan ekolojik tarımı teşvik edici düzenlemeler beklediğimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, GDO’yu sınırlarımızdan sokmayarak, hayvan yeminde ve gıdada kendine yeterli bir ülke olma yolunda adımlar atmasını bekliyoruz.  

İstanbul - Yeni Asya

***

Okumak için tıklayınız:

Eyvah GDO!

***

Konuyla ilgili haberler:

Dünya 'fıtrata' dönüyor: Bin solucandan milyarlarca solucana...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/dunya-fitrata-donuyor-bin-solucandan-milyarlarca-solucana_433984

Dünya 'fıtrata' dönüyor: 60 bin solucanla organik gübre üretiyor...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/dunya-fitrata-donuyor-60-bin-solucanla-organik-gubre-uretiyor_430649

Türkiye organik solucan gübresine yöneliyor; şimdi dünyaya ihraç ediyor

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/turkiye-organik-solucan-gubresine-yoneliyor-simdi-dunyaya-ihrac-ediyor_423716

İnternetten öğrenip solucan gübresi tesisi kurdu

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/internetten-ogrenip-solucan-gubresi-tesisi-kurdu_423542

'Pis işlerle uğraşma' diyenleri dinlemedi, 10 kat büyüdü

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/pis-islerle-ugrasma-diyenleri-dinlemedi-10-kat-buyudu_386535

Kim öğretmiş ve nerede öğrenmiş?

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/kim-ogretmis-ve-nerede-ogrenmis_433499

Okunma Sayısı: 2554
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı