"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güçlü Kanada Toptan Satış Hacimleri Fed’in Şahin Açıklamalarını Dengeledi

29 Ağustos 2016, Pazartesi 14:36
USD/CAD yükselerek Kanada toptan sevkiyat verilerinin ardından 1,2950 ile 10 günlük hareketli ortalamaya yakın dirence ulaştı.

Kanada hükümeti tahvilleri haftaya ralli ile başlayıp Hazine karşılıklarında üstün performans gösterirken yatırım yine de yazın düşme eğiliminde olacağına inanılan hisse senetleri arasında zayıf tarafta kaldı. Fed yetkililerinin çok dağa fiyat düşürücü nitelikte izlenim bırakması beklenen şahin yorumlarına karşın kazançlar aşağı yönlü petrol fiyatlarını ve Hazine oranlarını takip etme eğiliminde oldu.

Hafta sonu konuşma yapan Maliye Bakanı Morneau hükümetin, özellikle Çin olmak üzere, Kanada ekonomisine yabancı yatırımları teşvik etmenin yeni yollarını bulacağını belirtti. Haftanın tek verisi olan toptan sevkiyatlar Mayıs ayında +%1,8 iken %1,9 olarak revize edildikten sonra Haziran ayında %0,7’ye ulaştı. Haziran kazancı öngörülenden daha sağlamdı çünkü analistler ortalama, +%0,2 bekliyordu. Kazançlar Haziran ayı boyunca motorlu taşıt ve yedek parça alt sektöründe %3,1 kazanç getirerek yedi alt sektörün dördünde görülmüştü.

Toptan satış hacimleri %0,6 oranında iyileşti ve bu da Haziran GYSİH görünümünü destekliyor. Bu da, Mayıs ayında yaşanan %0,6 düşüşten sonra Haziran GDP görünümünde %0,2 kazanç beklentisini yansıtıyor. Haziran ayı boyunca toplam satış hacimlerinde %0,5 kazanç gerçekleşmişti. Ve konut başlangıçları da Haziran ayında %17,2 artışla 218.3k birime ulaştı. Bu sebeple, inşaat üretiminden elde edilen katkı payı Haziran ayında pozitif olmalıdır. Faaliyette, Mayıs ayına nispeten hacim bakımından daha az bir düşüş görünüyor ve bu da Haziran GSYİH’sinde kesinlikle daha az geri çekilme olacağı fikrini veriyor.

Enerji ihracatı hacimleri Haziran ayında %4,0 oranında düştü. İmal edilen petrol ve kömür sevkiyat değerleri yüksek fiyatlara rağmen Haziran ayında %0,4 oranında düştü. Toptan sevkiyat hacimlerinde %0,5 bir artış öngörülüyor. GSYİH’nin ise Mayıs ayında gerçekleşen %0,6 düşüş sonrasında Haziran ayında %0,2 artarak gerçek ikinci çeyrek GSYİH’sinde %1,8 bir düşüş getirmesi gerekiyor. Bu da, üretim normale dönerken ve Form McMurray’in yeniden yapımı başlarken üçüncü çeyrekte %4,0’ü getirmelidir. İkinci çeyrek ve üçüncü çeyrek GYSİH’lerinde beklediğimiz değişimler, büyüklükler daha fazla olsa da, yaklaşık olarak Kanada Merkez Bankası’nın Temmuz ayı piyasa fiyatı imlemindeki görünümünü izliyor.

Kazançlar keskin bir şekilde düşük kalırken Hazinede de benzer düşüşlerle birlikte hareket ediyor. Cuma günü erken saatlerde %1,065 ve geç saatlerde %1,08 olan 10 yıllık görünüm %1,02’ye düştü. Cuma günü erken saatlerde %0,545 ve geç saatlerde %0,57 olan 2 yıllık görünüm ise %0,545 noktasında. Cuma günü erken saatlerde %0,67 ve geç saatlerde %0,68 olan 5 yıllık görünüm de %0,64’e düştü.

Fed yetkilisi Fischer’ın şahin yorumları para birimini yukarıya yönlendirerek daha güçlü bir ivme oluşturdu. Göreli güç endeksinin fiyat hareketiyle birlikte yükselmesi pozitif bir ivmeyi yansıtırken bu durum Kanada dolarının daha zayıf olmasına ve daha güçlü bir para birimi çiftine işaret ediyor. Ayrıca, WTI petrol fiyatlarındaki gerileme de Kanada doları için negatif olabilir. WTI ham petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında Kanada doları Haziran ayına geri dönerek 1,32 noktasına yaklaşabilir. Tüm gözler Cuma günü Jackson Hole Wyoming’te konuşması planlanan Fed Başkanı Janet Yellen’a odaklanacak. Şahin yorumlar USD/CAD çiftini daha da yükseğe götürecek kataliz olabilir.

Okunma Sayısı: 858
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı