"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Günden güne çöküş

29 Ağustos 2015, Cumartesi
Küresel standartlarda küçük bir ekonomiye sahip olduğumuzu söyleyen Ekonomist Mert Yıldız, “Ekonomimiz günden güne çöküyor, fakat biz farkında değiliz” dedi.

Türkiye ve Gelişmekte olan Pazarlardan sorumlu Ekonomist Mert Yıldız, “Ekonomimiz günden güne çöküyor, fakat biz farkında değiliz” dedi. Radikal’in haberine göre, Harvardlı Prof. Nouriel Roubini’nin ‘Global Economics’ adlı analizcilerden oluşan merkezinde Türkiye ve Gelişmekte olan Pazarlardan sorumlu ekonomist olarak görev yapan Mert Yıldız, “Bugünkü krizlerde dolar her gün biraz daha yükseliyor, faizler her gün biraz daha artıyor, büyüme her yıl biraz daha düşüyor, işsizlik her yıl biraz daha yükseliyor, fakat yavaş yavaş olduğu için çoğumuz durumun farkına bile varmıyoruz. Ekonomimiz günden güne çöküyor, fakat farkına varmıyoruz” diye konuştu. “1990’larda Türkiye’nin büyüme gücü kamuydu” ifadesini kullanan Yıldız, “Kamu borçlanırdı, yatırım yapardı. Bu yüzden kamunun ciddî bir açığı vardı. 2000’in başında kamunun yüksek bütçe açığı ve borcu bizi krize sokmuştu. Artık Türkiye’nin büyüme gücü özel sektör. Özel sektör yatırım yapıyor. Özel sektörün açığı var ve özel sektör borçlanıyor. Kamu dediğiniz zaman tek bir dev kurumdan bahsediyorsunuz. Özel sektör dediğinizde pek çok şirket var. Tek bir dev kurum sorun yaşadığı zaman bütün ülke krize girebiliyor. Özel sektörde pek çok oyuncu olduğu için bütün ülkenin etkilenmesi için hepsinin krize girmesi gerekiyor. Bu da kısa vadede çok zor” ifadelerini kullandı.

UZUN VADEDE TABLO NASIL?

Uzun vadedeki tablodan da bahseden Yıldız, “Uzun vadede belli başlı sektörlerin ülke ekonomisinde yüksek paya sahip olması kırılganlıkları arttırıyor. Nasıl kamu gibi tek bir dev kurumun ekonomide ağırlığının yüksek olması riskleri arttırıyorsa, inşaat gibi tek bir sektörün öne çıkması da benzer bir etki oluşturuyor. İnşaat diyorum, çünkü Türkiye’deki en büyük kırılganlık bu sektörde. Borcu döviz geliri Türk lirası olan bir sektör” dedi. 

KÜRESEL STANDARTLARDA KÜÇÜK BİR EKONOMİ

İç siyasetteki gelişmeler, seçim, çözüm sürecinin son bulması önümüzdeki aylar için Türkiye ekonomisine ne kadar etki edeceğini anlatan Yıldız, “Bu gelişmelerin kısa vadede etkisi çok fazla değil. Biz her ne kadar ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip edip olayları bu gelişmelere bağlasak da Türkiye dünyaya açık, fakat küresel standartlarda Türkiye küçük bir ekonomi. kısa vadede ekonomideki gelişmeleri içerisi değil, dışarısı belirliyor. Çin’deki yavaşlamanın Türkiye ekonomisine kısa vadede doğrudan ve dolaylı etkisi Çözüm Sürecinin sona ermesinden çok daha büyük. Yine de belli başlı sektörlerde kısa vadede olumsuz etkisi görülebilir. Örneğin turizm genelde terörden çok ciddî bir şekilde etkilenen bir sektör. Uzun vadede olay çok daha farklı” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1235
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı