"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Haksız rekabet esnafı yok ediyor

02 Mayıs 2017, Salı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kültürümüzün ve tarihimizin parçası olan esnaf dükkânlarının korunmasını gerektiğini belirtirken, ‘’AVM’lerin sermaye gücüne ve haksız rekabetine dayanamayan esnaflar tek tek yok oldular.’’ dedi.

Cadde mağazalarının tekrar eski günlerine dönmek için çabaladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Aynı dükkânda yıllarca esnaflık yapmış ve şehrin caddelerindeki yılların mağazaları AVM’lerin sermaye gücüne ve haksız rekabetine dayanamayarak tek tek yok oldular. Bazıları AVM’lere gitmek zorunda kaldı. Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkânlarını korumak gerekiyor. Eğer cadde mağazalarını geliştirirsek marka çıkarırız. Eskiden caddelerdeki mağazalarında tanınan ve markalaşan firmalardan sonra pek yerli marka çıkaramadık. Yabancı markaların taşeronluğunu yapıyoruz’ dedi.

‘’Zaman kaybedilmeden kurallar konulmalı’’

Kültürümüzün bir parçası olan esnaf ve sanatkârın haksız rekabet ortamından korunması için ‘Perakende Yasa’ tasarısının bir an evvel kanunlaşmasını istediklerini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Haksız rekabetin yarattığı olumsuz durumlardan birisi de cadde mağazacılığının bitmesidir. Şehrin kültüründe yer etmiş yılların lokantaları, pastaneleri, giyim mağazaları bir bir kapanıp yerlerine her şey 1 lira olan ucuz Çin mallarının satıldığı ucuzcu marketlere bıraktı. Değerlerimiz kayboluyor. Büyük AVM’ler şehrin içinde kuruldukları sürece, perakende sektörüne bir düzen getirilmediği sürece bu değerlerimizi nostaljik hikâyelerde hatırlayacağız. Zaman kaybedilmeden kuralların konulması lazım’ diye konuştu.

Mahallemizin ışığı kayboluyor

Cadde yanlarında geceleri ışıl ışıl parlayan esnaf dükkânları kapandıkça, caddeler karanlığa büründüğünü ifade eden Palandöken, ‘ Mahalle esnafının yerine devasa AVM’leri koyarsanız, caddelerin ışıltısı kaybolur. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yolların karanlık olmasını istemiyorsanız koruyucu tedbirleri geç olmadan almak gerekir. Zaten elektriğin pahalı olmasından dolayı caddelerdeki elektrik direklerinin idarece yakılmadığını görüyoruz. Birde esnafın ışığını söndürürseniz, hep beraber karanlıkta kalırız. Cadde mağazacılığının desteklenmesi vatandaşında yüzünü güldürecektir ‘ diye belirtti.

Veresiye defteri sosyal patlamanın önüne geçiyor

Kredi kartı borcunu ödeyemeyen ve kredi limiti dolan her vatandaşın imdadına sayıları 2 milyonu bulan esnaf ve sanatkârların yetiştiğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Semt, mahalle, sokak kültürü esnaf ve vatandaşlarımızın olmazsa olmazıdır. Çünkü, ekonomiyi esnafımız ayakta tutmaktadır” dedi. Daralan ekonomide esnafın adeta vatandaşın ümidi olduğunu anlatan Türkiye Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ekonomik büyümenin yavaşlaması sebebiyle ülke genelinde bulunan 2 milyona yakın esnaf ve sanatkârımız vatandaşımızın ümidi olmaya devam ediyor. Her esnafın ortalama 10 bin liranın üzerinde bir alacağı bulunmaktadır. Şişen ve tıkanan kredi kartları sebebiyle esnafın veresiye defteri de her geçen gün kabardığı iyi bilinmelidir. 600 yıllık Ahilik geleneğine bağlı olan esnaf ve sanatkârımız huzur ve güvenin en büyük teminatı olmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu. 

Ahmet Terzi - Ankara 

 

Etiketler: esnaf, avm, kepenk, palandöken
Okunma Sayısı: 2472
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • nafi

    2.5.2017 12:08:02

    küçük esnaf marketlerlerle rekabet edemiyor market 50 kuruşa alıor 80 kuruşa satıyor bakkal 1 lira alıyor 2 liraya satıyor çoğuda bakkaldan alışveriş etmiyor veresiye ediyor market ucuza veriyor tabi küçük esnaf rekabet edemediğinden dükkanı kapatıyor

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı