"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Helal pazarın yüzde 80'i gayrimüslimlerin

19 Kasım 2017, Pazar 12:18
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 4 trilyon dolarlık helal ürün pazarının yüzde 80’inin gayrimüslim ülke firmalarına ait olduğunu kaydetti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Helal Akreditasyon Kurumu'nun (HAK) Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile 23-25 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek Dünya Helal Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Helal kavramının dini yanı olmakla birlikte uluslararası ticaretin önemli dinamikleri arasında yer aldığına işaret ede Bakan Zeybekci, 2 milyara yakın Müslüman'ın yanısıra temiz ve güvenli olduğu için helal ürün ve hizmetleri tercih eden gayrimüslimlerin de bulunduğuna işaret etti.

Helal pazarının gıda, kozmetik, sağlık, turizm, finans ve ilaç sektörlerini barındırdığını ve 4 trilyon doların üzerinde bir değere ulaştığını vurgulayan Bakan Zeybekci, Türkiye'nin, her geçen gün büyüyen bu pazarda söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Bakan Zeybekci, helal sektöründe pek çok standart ve logo bulunduğunu, İslam ülkeleri arasında ortak bir belgelendirme sistemi oluşturulmasının henüz mümkün olmadığını ifade ederek, bu alanda İslam İşbirliği Teşkilatının bağlı kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının dikkate alınmasını istediklerini vurguladı.

Helal pazarında satılan helal belgeli ürünlerin yüzde 80'inin gayrimüslim ülkelerin firmalarınca üretildiğine dikkati çeken Bakan Zeybekci, "Yaklaşık 4 trilyon dolarlık helal ürün pazarının yüzde 80'i gayrimüslim ülke firmalarının. Helal ürünlerin sadece belgelendirme pazarının büyüklüğü ise 6 milyar dolar. HAK, 6 milyar dolarlık helal belgelendirme pazarında, Türk belgelendirme firmalarının daha fazla pay sahibi olmasını da sağlayacak. Bu pazarda Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin daha fazla paya sahip olması gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.

Okunma Sayısı: 3378
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    20.11.2017 00:00:09

    O olması gerekir bu olması gerekir kardeşim 15 senedir siz ne yapıyorsunuz hala yapılmalı edilmeli diye konuşuyor sunuz. Yazık oldu bu millete yine kandırıldı. Yerli araba ne oldu 2017 bitiyor.

  • HÜSEYİN İLHAN

    19.11.2017 20:23:59

    'HELAL,Tescilli ürünlerin müslümanlar arasında tercih edilmesi elbette önemlidir.Ancak bu haberde de belirtildiği gibi HELAL sertifikası veren kurumların % 80 yabancıların olması AYIP tır.HELAL sertifikası İİT 'nın akredite ettiği,müslümanların hakim olduğu kurumlarca verilmesi şarttır.SIRP-İTALYAN-İSRAİL gibi devletlerin HELAL firmalarına sertifika vermesi biz müslümanlara yakışmıyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı