"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hem çiftçi, hem de tüketici kaybediyor

14 Eylül 2017, Perşembe 23:20
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi, hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor.’’ dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticideki enflasyonun, tüketicinin altında kaldığını bildirerek, “tarımda üretici fiyatlarındaki artış, Ağustos ayında yüzde 0,63 geriledi; gıda ve alkolsüz içeceklerde Ağustos enflasyonu enflasyon yüzde 0,22 düşmüş, genel TÜFE yüzde 0,52 artmıştı” dedi. Enflasyonu üretici değil, tarlada değil, markete kadar olan süreçte, ulaştırma gibi alanlarda aramak gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi, hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor.Her ay düzenli bir şekilde yaptıkkaları üretici market fiyat araştırması da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. En son, Ağustos ayında tarladan markete elma 5,6 kat, kuru kayısı 5 kat, karpuz 4,1 kat, süt 3,5 kat, domates 3,4 kat, salatalık 3,3 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tesbit ettik. Üreticide 67 kuruş olan elma, markette 3 lira 76 kuruşa satıldı” şeklinde konuştu.

Sorun tüketici fiyatlarında 

Ağustos ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışın aylıkta yüzde 0,52, yıllıkta yüzde 10,68 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde aylıkta yüzde 0,22 düşüş, yıllıkta yüzde 11,97, tarımda üretici enflasyonunun yıllıkta yüzde 10,53 olduğunu, buna göre, tarımda üretici enflasyonu, gıdadaki tüketici enflasyonunun 0,41 puan, genel TÜFE’nin 1,15 puan altında kaldığını bildiren Bayraktar, “Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim, üretici fiyatları, Haziran’da yüzde 1,46, Temmuz’da yüzde 2,28 gerilemenin ardından Ağustos ayında da yüzde 0,73 düştü. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketici fiyatlarında” dedi.

 Ankara - Ahmet Terzi 

Etiketler: tarım, çiftçi, ekonomi
Okunma Sayısı: 1146
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı