"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hollanda ambargosu Türk çiçekçilerine yarayacak

29 Temmuz 2015, Çarşamba 16:12
Rusya'nın Hollanda'dan çiçek alımını durdurması, bu ülkedeki alıcıları Türkiye'ye yönlendirdi.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Hollanda'ya uyguladığı "karantina" nedeniyle çiçek alımını durdurması ve Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya gibi ülkelerden gelen ürünleri ise karantinaya almasının, Türkiye'deki çiçekçilik sektörünü hareketlendirdiğini söyledi.

Hollanda'nın, Almanya ve İngiltere'den sonra en fazla çiçeği Rusya'ya sattığını anlatan Bağdatlıoğlu, Rusya'nın yaklaşık 2 milyar dolarlık çiçek aldığını ve bunun büyük bir bölümünü de Hollanda'dan karşıladığını kaydetti.

Karantina nedeniyle Rusya'daki alıcıların Türkiye'ye yöneldiğine değinen Bağdatlıoğlu, Türkiye'nin ise bu durumu yeni pazar alanlarının geliştirilmesi noktasında bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de, Rusya'nın talebini karşılayacak miktarda çiçek bulunmadığına işaret eden Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3 milyar dolarlık çiçek alan bir ülkeye Türkiye 10 milyon dolarlık çiçek gönderiyor. Rusya'ya çok az çiçek gönderebiliyoruz. Bu karantina nedeniyle Türkiye'nin ihracatı iki katına çıkacaktır ancak Rusya'dan gelecek talepleri hiçbir şekilde karşılamayacaktır. Dolayısıyla Rusya kendi üretimine dönecektir. Bize düşen görev, elimizden geldiği kadar üretim alanlarını genişletmek ve verimli hale getirmek."

20 milyon dolarlık ihracat beklentisi

Rusya'daki alıcılardan talepler gelmeye başladığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, "Hiç aramayan müşteriler, 'Türkiye'de ne var ne yok' demeye başladı. Geçen sene 10 milyon dolarlık bir ihracat yapıldı, eğer bu sene 6 ay devam ederse bu ihracat iki katına 20 milyon dolara çıkar" diye konuştu.

Rusya'nın bir dönem yaş sebze konusunda başka ülkelere uyguladığı ambargonun Türk üreticilerini sevindirdiğini ancak büyük bir hevesle pazara giren üreticilerin, fiyatların düşmesinden dert yandığını anlatan Bağdatlıoğlu, aynı durumu çiçek sektörü olarak yaşamak istemediklerini ifade etti.

AA

Okunma Sayısı: 2064
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı