"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İHKİB, ihracatı canlandırmak için Afrika'yı gözüne kestirdi

28 Nisan 2015, Salı 12:44
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ihracatı canlandırmak için yaptıkları çalışmalara Nijerya ile başladıklarını belirterek, "Hedefimiz Afrika'ya yapılan ihracatı 3 yılda ikiye katlayarak yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkarmak" dedi.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Nijerya'dan 100 şirketin önde gelen temsilcileriyle bir araya geldiği basın toplantısında, Afrika pazarı hedeflerini açıkladı.

Afrika açılımını Nijerya'dan başlatmalarında 170 milyon nüfus, son 5 yılda yüzde 6-7 gibi yüksek büyüme ve ekonomik yönden güçlü potansiyelin en önemli faktörleri oluşturduğunu anlatan Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatımız 2009 yılında küresel kriz dönemi hariç hep yükseliş trendindeydi. Ancak konjonktürel sıkıntıların etkisiyle meydana gelen bu geçici negatif eğilim başta İHKİB olmak üzere tüm sektörü teyakkuza geçirdi. Kur savaşlarının ve bölgesel çatışmaların erozyonuna uğrayan hedefleri tutturmak için Afrika’yı karış karış dolaşıp ihracat halkasına yeni pazarlar ekleyeceğiz. Konjonktürü lehimize çevirmek için hızlı aksiyon alarak Afrika, Amerika ve Avrupa'nın oluşturduğu üç kıtada üç fırsat kapısını aralamak üzere seferberlik ilan ettik."

Afrika ihracatımızı gelecek 3 yıl içinde ikiye katlayarak 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz

Avrupa ve ABD pazarı ile ilgili çalışmaların detaylarını gelecek günlerde paylaşacakları bilgisini veren Tanrıverdi, şu ana kadar göz ardı edilen ancak sahip olduğu petrol ve doğal kaynaklar sayesinde ciddi bir ekonomik potansiyel taşıyan Afrika Kıtası'ndaki pazarları sektörle tanıştırmanın, aksiyonlarının ilk halkasını oluşturduğunu anlattı.

Tanrıverdi, bunun için öncelikle Afrika'nın en kalabalık nüfuslu ve ekonomik gelişme potansiyeli en güçlü ülkelerinin başında gelen Nijerya'dan yaklaşık 100 alıcı firmayı İstanbul'a getirdiklerine dikkati çekerek, alım gurubunun bugün Türk hazır giyim sektörünün üretici firmalarıyla ikili iş görüşmeleri yapacağını, aynı zamanda bu firmaların 29-30 Nisan tarihlerinde de Merter, Osmanbey ve Laleli gibi sektörün yoğun olduğu bölgeleri yerinde ziyaret edeceğini söyledi.

Nijerya'yı takiben bölgede hem konum hem de ekonomik büyüklük olarak kilit konumdaki ülkelerle ilgili çalışmaları sürdürdüklerinin belirten Tanrıverdi, "Halen 678 milyon dolar olan Afrika ihracatımızı gelecek 3 yıl içinde ikiye katlayarak 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İHKİB olarak dünyayı karış karış dolaşıp fırsatları sektörümüzün ayağına getirmeye kararlıyız" dedi.

Tanrıverdi, Nijerya ile ticaretin artmasından sonra Nijerya'daki gümrükler konusunda gerekli girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

Nijerya Hazır Giyim Ürünleri Derneği Başkanı Patrick Uzomah da, bu gibi organizasyonlarda yer alabilmek amacıyla konsolosluğa yazdıkları mektuba 1 ay içinde cevap aldıklarını aktararak, Nijerya'daki gümrüklerin yüksekliğinden dolayı ticaret konusunda yaşadıkları sıkıntılara değindi.

AA

Etiketler: ihkib, hazır giyim, ihracat
Okunma Sayısı: 993
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı