"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnşaatla büyümenin sonuna gelindi

17 Kasım 2018, Cumartesi 21:36
Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) hazırladığı güncel “Sanayinin Sorunları” bülteninde, inşaat sektörünün kriz yaşadığına dikkat çekildi.

İnşaatta zor günler: “Sun’î desteklerin sonuna gelindi”

Bültende, “İnşaatla büyümenin sonuna gelindi, kriz derinleşecek” vurgusu yapıldı. İktisatçı Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırlanan çalışmada, AKP döneminde inşaata dayalı büyümenin yükselişi ve krize girişi ele alındı ve sektördeki daralmanın, sanayi ve hizmet sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. Araştırmadaki dikkat çeken bulgular özelte şöyle: 2018’in ilk 9 ayında toplam konut satışı 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 2.7 geriye gitti. Yeni konut satışlarında ise yüzde 2.2 düşüşle 466 binde kaldı. Satışlarda azalma, ipotekli yani kredili satışlarda daha belirgin. 2018’in üçüncü çeyreğindeki ipotekli satışların 112 binden 54 bine gerilediği ve önceki çeyreğe göre yüzde 52’ye yakın azaldığı görüldü. Geçen temmuzda konut kredisi faizi yüzde 13.5’ti. Daha sonra geçen faizler, 2018 Kasım başında yüzde 29’un üzerine çıktı. AVM, ofis, otel, depo ve hastane yatırımlarında da krizin bütün izleri görülmeye başlandı. AVM’lerde boşluk oranı hızla artıyor. İnşaat maliyetlerinde meydana gelen artışlar ve yatırımcı finansman sıkıntıları sebebiyle 18 AVM’nin açılışı gerçekleştirilemiyor. Krizle en hızlı istihdam kaybı gösteren sektör inşaat oldu. Geçen mayısta 2 milyon 28 bin olan inşaat istihdamı 2018 Ağustos ayında ise 1 milyon 972 bine kadar indi.

Etiketler: inşaat sektörü
Okunma Sayısı: 2061
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    17.11.2018 22:09:08

    İnşaat sektörü doğru değerlendirildiğinde ülke ekonomisine pozitif katkı sağlar. Ancak AKP iktidarında inşaata önem veriliyormuş gibi görünselerde esasen bu sektör üzerinden NEMALANMALARI olduğundan ve bilhassa kamu ihalelerinde de YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE REEL FİYATLAR ÜZERİNDEN KAT BE KAT FAZLASINA YAPTIRILAN işlerle akçeli menfaat sağladıklarını bizzat AKP de görev almış dostlarımdan duydum.KENTSEL DÖNÜŞÜM için ise yaşadığımız şehirde hangi spor kulübü ve hangi derneğe bağış mecburiyeti getirildiğini sağır sultan duydu. LÜKS,YANDAŞA KREDİ AVANTALARI ile ayrımcılıkta yapıldığı gerçeğini unutmayalım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı