"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşsizlik yine rekor kırdı

16 Ocak 2019, Çarşamba 00:02
İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 11,6 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 11,6 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. TÜİK’den yapılan açıklama şöyle; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 11,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 13,6 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3 puanlık artış ile yüzde 22,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,4 puanlık artış ile yüzde 11,9 olarak gerçekleşti.  

Sanayi ve inşaat sektöründe istihdam azaldı 

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 64 bin kişi artarak 28 milyon 863 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı değişim göstermeyerek yüzde 47,4 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 58 bin kişi artarak 3 milyon 742 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 11,5 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı 0,2 puan artarak yüzde 53,6 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 38 bin, hizmet sektöründe 53 bin kişi artarken, inşaat sektöründe 26 bin, sanayi sektöründe ise 2 bin kişi azaldı.

Ekonomi iyi ise, her hafta neden bir paket açıklanıyor?

Türkiye’nin 2019’a 10 yıldır büyüttüğü ekonomik problemlerle girdiğini söyleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “İnşallah seçimden sonra yeni bir 94 krizi yaşamayız” dedi. 16 yılın sonunda yönetim anlatışının değişme zamanının geldiğini söyleyen Akşener, “31 Mart bu sorumluluğun tescilleneceği tarih olacaktır” açıklamasında bulundu. “Her şey bu kadar güllük gülistanlıksa neden her hafta sürekli yeni ekonomik paketler açıklıyorsunuz?” diye soran Akşener, “İşler iyiye gitmiyor. Bu paketlerin hiçbiri de çözüm olmuyor. Ekonominin dümenindekiler bu işi bilmiyor.  Ülkede tarımın hali ortadayken, Ziraat Bankası’nın borazan müteahhitlerin, yandaş medyanın, spor kulüplerinin desteklenmesi için kullanılması yazıktır, ayıptır, günahtır. Spor takımlarına destek için mi yoksa kendi kurdukları takımların milyonlarca dolarlık transferleri için mi bu kaynağı ayırıyorlar bilemiyoruz” dedi. Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Akşener, medyayı da eleştirdi. Akşener, “Birkaç TV dışında sözlerimizi veren yok. Türkiye gerçeği bu. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günüydü. Cumhurbaşkanı ‘son 16 yıldır uyguladığımız reformlar basını özgürlükçü yapıya kavuşturmuştur’ dedi. Şaka gibi. Burası neresi bilmiyorum ama Türkiye olduğunu sanmıyorum” diye konuştu. 

Bin kişilik iş için 44 bin başvuru yapılmıştı

İşsizlik rakamlarıyla paralel olarak çok sayıda vatandaş zor durumda. İş arayan milyonlarca kişi iş başvurusu yapıyor. Geçen günlerde Şanlıurfa’da dokuz ay süreyle okul temizliği ve çevre düzenlemesini yapmak üzere açılan bin kişilik kontenjana 44 bin kişi başvurunca kur’a çekimi stadyumda yapılmıştı. Urfa’da, Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında, Millî Eğitim Müdürlüğü’nde dokuz ay süreyle çalıştırılacak bin kişi için kontenjan açıldı. İş başvurusuna şehir merkezi ve ilçelerde 44 bin kişi İş-Kur İl Müdürlüğü üzerinden müracaat etti. Okul temizliğini ve çevre düzenlemesini yapmak üzere açılan kontenjana yapılan yoğun başvuru sebebiyle kur’a çekimi 11 Nisan Stadyumu’nda gerçekleştirildi. İş başvurusunda bulunanların tribünleri doldurduğu stadyumda, noter huzurunda yapılan kur’a çekimiyle asil ve yedek isimler belirlenmiş, kur’ada ismi çıkmayan yaklaşık 43 bin kişi üzülerek evine dönmüştü.

Ankara - Fatih Karagöz

Haber Merkezi

Etiketler: Türkiye, ekonomi, işsizlik
Okunma Sayısı: 1661
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı